Daumier en Pettibon waren toen al bekend met censuur (1)

6 juni 2019

Rondom de “moderne” begrippen censuur en fake nieuws heeft het Kunst Museum Winterthur tot en met 11 augustus 2019 de expositie “Daumier | Pettibon” samengesteld en opgebouwd. Centraal staan de twee internationaal bekende en beroemde zeer kritische tekenaars Honoré Daumier en Raymond Pettibon met hun fascinerende politieke en sociaalkritische spotprenten en protesttekeningen.

Daumier en Pettibon waren toen al bekend met censuur (1)

Daumier - Pettibon

Het geheel is een visuele dialoog geworden door de presentaties van werken met satirische scherpte en geestrijke grappen. Bijzonder is echter dat voor de eerste maal beide kritische tekenaars van de 19e en de 21e eeuw samen zijn gebracht. Met zijn politiek getinte en zeer gedurfde karikaturen en zijn werken als getuigen van de ruwe werkelijkheid in de leefomgeving van zijn dagelijks werk als tekenaar, kunstenaar en beeldhouwer, is Honoré Daumier één de belangrijkste vertegenwoordigers van kroniektekenaars en bijbehorende vindingrijke teksten van de 19e eeuw.

In onze huidige moderne tijd spelen perscensuur en fake nieuws hoofdrollen in de politiek, economie en bestuur. Als echo op het werkterrein van Daumier wordt het werk van Raymond Pettibon gezien. Met de kunstuiting van satire wordt veelal op humoristische manier kritiek op de maatschappij, politiek of op personen gegeven.

Daumier en Pettibon waren toen al bekend met censuur (1) - 2
Ter gelegenheid van de aandacht voor de 200e geboortedag van Honoré Daumier verschenen bij de Franse Post in 2008 een postzegel en een FDC. In 2019 herdenken wij zijn overlijden in het jaar 1879, inmiddels 140 jaar geleden.

Op visuele wijze kan satire met tekeningen, schilderijen en collages worden geleverd. Satire kan kritisch, scherp en agressief voor de kijkers en lezers uitpakken om zoveel mogelijk te provoceren of om personen tot actie aan te zetten. In de geschiedenis zijn veel satirici vervolgd in opdracht van het bestuur van een land. De spotprenten van Daumier in originele uitvoering of als litho zijn inmiddels succesvolle verzamelobjecten voor musea en privé personen.

ISBN 978-3-7774-3268-7, “Daumier - Pettibon”, Konrad Bitterli, Andrea Lutz en David Schmidhauser, Hirmer Verlag, 2019, 204 pagina’s.

Kunst Museum Winterthur - Reinhart am Stadtgarten, Stadthausstrasse 6, CH-8400 Winterthur, www.kmw.ch.


Gerelateerde artikelen