De beroemde Varusslag in een educatieve vertelling

22 augustus 2016

Bij de fascinerende drieluik “Imperium - Konflikt - Mythos” verscheen naast drie fantastische en omvangrijke boekwerken speciaal voor onderwijsdoeleinden een aantrekkelijke en educatieve brochure. Deze rijk geïllustreerde onderwijsuitgave belicht op duidelijke wijze het Romeinse leven voor Christus en geeft de status aan van de welvaart en de politieke ambities van de Romeinen. De drang om te heersen wordt uitgevoerd en het Romeinse Rijk groeit explosief.

De beroemde Varusslag in een educatieve vertelling

Imperium - Varusschlacht - Mythos

Het imperium is enorm machtig door een groot leger van ruim 140.000 goed getrainde soldaten. Er is een goed opgebouwde handelsgeest en het is de juiste gelegenheid om weer verder te veroveren. In verschillende Germaanse steden worden nederzettingen gesticht. Veel voorwerpen en bouwresten dateren uit die bijzondere tijd voor de Germanen. Verschillende kaarten laten de grenzen van het Romeinse Rijk zien. Het jaar 9 na Chr. wordt wel een heel bijzonder jaar voor de Germanen, maar zeker ook voor het 15.000 man sterke Romeinse leger onder de leiding van de veldheer Varus.

De beroemde Varusslag in een educatieve vertelling - 2 De beroemde Varusslag in een educatieve vertelling - 3 De beroemde Varusslag in een educatieve vertelling - 4

De zogenoemde Varusslag wordt voor de Romeinen een catastrofe. Arminius wint van Varus en de geschiedenis schrijft een nieuwe episode. De samenstellers van de brochure behandelen het vervalsen van historische feiten, het vereren van de vele helden van toen en schilderijvervalsingen. Zij geven ook een beeld uit denkbeeldige hedendaagse sensatiekranten. Ontdekken en fantasie spelen een belangrijkste rol.

ISBN 978-3-9810469-7-7, “Imperium - Varusschlacht - Mythos”, Susanne Birker, e.a., Roseni Verlag, 2009, 44 pagina’s.


Gerelateerde artikelen