De creativiteit van Da Vinci in het CIVON Innovatiecentrum

31 oktober 2019

In het jaar 2019 is er wereldwijd aandacht voor de 500e overlijdensdag van Leonardo da Vinci (1452-1519). Met de interactieve expositie “Leonardo da Vinci, kunstenaar - uitvinder - genie” zorgt ook het CIVON Innovatiecentrum op het DRU Industriepark in Ulft tot eind november 2019 voor de nodige aandacht voor deze bijzondere wetenschapper. Leonardo da Vinci was naast kunstschilder en dichter ook bekend om zijn uitvindingen. Zijn uitvindingen staan daarom centraal in de grote expohal van het voormalige industriecomplex van DRU.

De creativiteit van Da Vinci in het CIVON Innovatiecentrum

Leonardo da Vinci: Mensch - Erfinder - Genie

De DRU in Ulft staat symbool voor de ijzerindustrie in de Achterhoek. Het bedrijf was sinds de 18e eeuw de belangrijkste werkgever in de regio. Inmiddels is de industriële bedrijvigheid vertrokken. Alle oude productie- en kantoorgebouwen op het grote bedrijfscomplex hebben als monument van een florerend industrieel tijdperk bijna allemaal een nieuwe en nuttige bestemming gekregen. De expositie wordt in het kader van het Euregio-project “Leonardo da Vinci Innovation” gehouden in het grensgebied van Achterhoek/Borken.

Bezoekers maken op uitgebreide manier kennis met een schat aan schaalmodellen van wat hij ooit bedacht en heeft ontworpen. De expositie wil enerzijds aandacht schenken aan de genie Leonardo, anderszijds mensen interesseren en inspireren voor de bijzondere wereld van techniek. Zijn creativiteit van dromen, denken en doen heeft hij in zijn uitvindingen heeft neergelegd, sluit precies aan bij de kwaliteiten en ambities van de twee regio’s in het grensgebied waar de maakindustrie en uitvindingen hand in hand gaan.

De expositie onder de ontwerptitel “Leonardo da Vinci - artist, inventor, genius”, was in het jaar 2017 voor het eerst in Nederland te zien in de expositieruimte van de Beurs van Berlage in Amsterdam. Het is, gelet op de wereldwijde aandacht voor Leonardo, uniek dat deze expositie nu ook in de Achterhoek in Ulft te zien is. De expositie maakt onderdeel uit van een breed pakket van activiteiten die de blijvende interesse in de wereld van techniek willen bewerkstelligen.

Een en ander wordt financieel mogelijk gemaakt door Europese, provinciale en gemeentelijke subsidies en bijdragen. De toegang tot de expositie is gratis. Kijk vooraf aan uw bezoek naar de informatie over de openingstijden op de aangegeven website. Het idee en concept van de expositie is uitgevoerd door het bedrijf EMS Entertainment uit Wenen (A). Door het bedrijf is tevens een catalogus samengesteld met afbeeldingen en beschrijvingen van alle getoonde modellen en van een groot aantal schilderwerken en met heel veel interessante informatie en wetenswaardigheden over het werk en zijn leven.

De creativiteit van Da Vinci in het CIVON Innovatiecentrum - 2 De creativiteit van Da Vinci in het CIVON Innovatiecentrum - 3 De creativiteit van Da Vinci in het CIVON Innovatiecentrum - 4
Afb.1: Model van Da Vinci’s tekening van een reflector (c.1478). Dit toestel is een eenvoudige doos met een grote glazen lens aan één zijde en een kaars binnenin: dit is hoe Leonardo “Een intense en brede lichtbundel” creëerde. Het principe is hetzelfde als in schijnwerpers. We nemen aan dat het ontwerp bedoeld was voor in het theater. Afb. 2: Een sfeerbeeld van de “Da Vinci-expositie” nabij de ingang van de voormalige “afbramerij” in een productiehal op het DRU Industriepark.

De waardevolle en educatieve catalogus is te koop in het CIVON Innovatiecentrum. In de rondgang langs de expostukken zien de bezoekers een afdruk van de originele tekening met het ontwerp van Leonardo, een compacte toelichting en in de directe omgeving een schaalmodel van de schets. Meerdere schaalmodellen mogen worden aangeraakt door de bezoeker om daarmee kennis te maken met het vernuft ervan. Je loopt van de ene verbazing naar de andere verwondering van zijn geniale bedenksels.

Uniek voor dit Nederlandse initiatief juist in het jaar van de herdenking van de 500e overlijdensdag van Leonardo da Vinci is de combinatie van industriecultuur en het fabuleuze werk van dit genie in techniek en wetenschap. Zowel de expositie als het boek zullen velen inspireren om op zoek te gaan naar alle locaties waar Leonardo heeft gewoond en gewerkt. Hij bestudeerde vele achtergronden van vakgebieden, zoals anatomie, fysiologie, architectuur, astronomie, muziek en wiskunde.

Natuurlijk maakte hij daarbij gebruik van verhandelingen en geschreven kennis en ervaringen van inspanningen van wetenschappers die leefden ruim voor zijn tijdsperiode. De lezers van de catalogus kunnen zich ook laten verrassen door een schat aan uitgegeven postzegels, die zijn werk laten zien.

ISBN 3-9502004-0-1, “Leonardo da Vinci: Mensch - Erfinder - Genie”, Reinhard Fink, C&E Productions and Publishing, 2012, 3e druk, 125 pagina’s, € 10.


CIVON Innovatiecentrum, DRU Industriepark Ulft, Hutteweg 24, NL-7071 BV Ulft, www.dru-industriepark.nl, www.civon-innovatiecentrum.nl, www.davinci-innovation.com.