De DADA almanak vol met inspirerende standpunten

8 september 2016

In 1916 werd tijdens de uitbundig gevierde avond van de 14e juli in de ruimten van Cabaret Voltaire in Zürich door een groep mannen en vrouwen met een kunstzinnige en vooral creatieve achtergrond de kunstenaarsgroep DADA opgericht. Ondanks de geringe periode dat de groep kunstenaars officieel heeft bestaan is er een enorme invloed op de ontwikkeling van kunstuitingen ontstaan, die zelfs na 100 jaar nog merkbaar is. Een groep kunstenaars met een overtuigende hang naar nonsens, protest, proclamatie en experimenten.

De DADA almanak vol met inspirerende standpunten

Dada Almanach

Het Dadaïsme is daarmee 100 jaar geleden geboren. Prachtige kunstdocumenten en exposities laten alle facetten en details van DADA als stroming zien en geven unieke details en werken van de individuele deelnemers van DADA weer. De geniale-radicale revolte tegen de gevestigde orde heeft bijzondere kunst voortgebracht en blijft zelfs na 100 jaar een fascinerende informatie- en inspiratiebron voor elke kunstenaar en kunstliefhebber. In het zeer mooi uitgevoerde kunstdocument “Dada almanak” zijn de typografische en prozaïsche kanten van DADA in beeld gebracht.

Het is een inspirerende verzameling van tekstfiguren, ideogrammen en gedichten geworden. Van alle kunstenaars en dichters met een relatie tot de eerste jaren van DADA is werk van genoemde thema’s in het boek opgenomen. Ook de tekst van het oprichtingsmanifest is weergegeven in het bijzonder vormgegeven kunstdocument. De lezer maakt tevens kennis met teksten van verschillende manifesten en beschrijvingen over DADA vanuit de dadaïsten. Uitgebreide biografieën van de protagonisten, een overzicht van de Dada-filialen en literatuuroverzicht sluiten dit boek af.

ISBN 978-3-7175-4091-5, “Dada Almanach”, Andreas Puff-Trojan en H.M. Compagnon, Manesse Verlag, 2016, 176 pagina’s.


Gerelateerde artikelen