De eerste films van de gebroeders Lumière

11 juni 2017

Van de films van Auguste (1862-1954) en Louis Lumière (1864-1948) werd recent een selectie van 85 films uit de periode 1895-1897 op video en DVD uitgebracht. Dit aantal is een keuze uit meer dan 1500 actualiteitenfilms van telkens 50 seconden uit de archieven van het Institut Lumière te Lyon (F). De selectie geeft een fascinerend portret van de geboorte van de bewegende film. Antoine Lumière (de vader van Auguste en Louis) leerde veel van de bewegende beelden die hij zag tijdens de Parijse demonstratie van Edison’s Kinetoscope.

De eerste films van  de gebroeders Lumière

Institut Lumière Lyon

Vader en zonen lieten zich inspireren en ontwikkelden een bijzonder filmtoestel “om chronofotografische afdrukken te realiseren en te bekijken”. Zij lieten dit toestel patenteren. Op 19 maart 1895 gebruikten de gebroeders Lumière hun uitvinding om arbeiders te filmen bij het verlaten van hun fabriek. De gebroeders Lumière maakten veel films met inmiddels een onschatbare waarde wat betreft het documenteren van het leven aan het einde van de 19e eeuw.

Een groot deel van deze films is reeds schitterend gerestaureerd. De carrière van de gebroeders Lumière als filmmakers was relatief van korte duur. De film werd al heel snel een grote industrie. Al direct aan het begin van de 20e eeuw verkochten de gebroeders hun camera-rechten aan Pathé. Louis Lumière is in zijn leven altijd bescheiden gebleven over zijn rol in de geschiedenis van de cinema. Het nieuwe beelddocument van de DVD biedt vele mogelijkheden om te genieten van de enorme prestaties van de familie Lumière.

De eerste films van  de gebroeders Lumière - 2 De eerste films van  de gebroeders Lumière - 3 De eerste films van  de gebroeders Lumière - 4

De beelden op de DVD zijn voorzien van het Franse commentaar door Thierry Frémaux en het Engelse commentaar door Bertrand Tavenier. Beiden zijn werkzaam in de organisatie Institut Lumière te Lyon.
Dit instituut is opgericht in 1982 en is gehuisvest in het hart van Montplaisir, de historische wijk van Lyon, waar de gebroeders Lumière hun filmapparaat hebben uitgevonden. Zij hebben hier de eerste film uit de geschiedenis van de cinema Sortie d’usine in 1895 gedraaid.

Het instituut is een herinneringsplaats en een projectiezaal en is daarmee een levend filmmuseum. Er worden films geprojecteerd, exposities ingericht en de beste regisseurs uit de filmwereld uitgenodigd voor voorstellingen en lezingen. Voor de openingstijden graag even de informatie op de website raadplegen.

Institut Lumière, 25 rue du Premier-Film, 69352 Lyon (F), www.institut-lumiere.org.