Wiskunde op postzegels

10 juni 2017

De ontstaansgeschiedenis en de boeiende historische ontwikkelingen in de wereld van de wiskunde zijn voor veel verzamelaars van postzegels aantrekkelijke aspecten voor het opzetten van een thematische postzegelcollectie. Veelal zijn deze verzamelaars op één of andere wijze bekend met of betrokken bij het vakgebied van de wiskunde.

Wiskunde op postzegels

Stamping through Mathematics

Bij het zien van de vele prachtige ontwerpen van postzegels met bijvoorbeeld formules, voorstellingen, gebeurtenissen of personen raakt men al zo nieuwsgierig, dat het opbouwen van een kleine collectie al snel een feit is.

Om bestaande verzamelaars verder op weg te helpen en nieuwe verzamelaars over de streep te trekken om vooral maar door te gaan heeft Robin J. Wilson het kleurrijke en zeer fraai uitgevoerde boek “Stamping through Mathematics” geschreven.

Het boek bevat bijna 400 afbeeldingen van postzegels uit het interessegebied en vakgebied wiskunde. Vanaf de eerste eenvoudige benaderingen tot en met de wiskundige resultaten door het gebruik van de moderne computer en de bijbehorende wiskunde programma’s zijn op de kleine plaatjes weergegeven.

Wiskunde op postzegels - 2 Wiskunde op postzegels - 3 Wiskunde op postzegels - 4

Alle beroemde wetenschappers en invloedrijke onderzoekers zijn wel op een plaatje afgebeeld. De lezer vindt in het boek portretten op postzegels van onder andere Pythagoras, Archimedes, Descartes, Vasarely, Newton, Escher, Dürer en Copernicus. De auteur heeft een prachtige serie uit Nicaragua van 10 postzegels met 10 formules uit de wiskunde afgebeeld.

Naast de wiskunde worden ook de onderwerpen licht, astronomie en navigatie uitvoerig beschreven en geïllustreerd met afbeeldingen van postzegels uit verschillende landen. Het zeer inspirerende boek met goed geslaagde afbeeldingen van postzegels sluit af met een uitgebreide toelichting op de postzegels, een literatuuropgave en een trefwoordenregister.

ISBN 0 387 98949 8, “Stamping through Mathematics”, Robin J. Wilson, Springer-Verlag, 2001, 126 pagina’s.


Gerelateerde artikelen