De geschiedenis van de holografie (1)

5 mei 2024

Holografie, als een driedimensionaal beeld- en registratiemiddel, veroverde de wereld in het jaar 1964. Daaraan vooraf onderzochten wetenschappers en technici de mogelijkheden om het 3D-beeld in een hologram toonbaar en aantrekkelijk te maken voor het grote publiek. De komst en presentatie van hologrammen brachten velen in extase en verwondering. Steeds meer mensen gingen dit fascinerende 3D-medium waarderen en kochten bijna aan de lopende band hologrammen en zeer veel holografische producten.

De geschiedenis van de holografie (1)

Holographic Visions

Bij vele toonaangevende musea en galerieën stonden bezoekers soms uren in de rij om een blik op te vangen van dit zeer wonderlijke beeldmedium. Ook in de reclame- en uitgeverswereld werd de aantrekkingskracht van het gebruik van hologrammen ontdekt. Steeds meer tijdschriften werden voorzien van een hologram op de titelzijde of als 3D-illustratie bij een artikel over de stralende veelzijdigheid en het enorme succes van holografie.

De geschiedenis van de holografie (1) - 2
In 1988 werd in Oostenrijk de eerste officiële postzegel met een hologram uitgegeven.

De aantrekkelijkheid van holografie bleef, maar het direct zichtbare en merkbare gebruik van hologrammen nam na tientallen jaren toch weer af. Daarvoor in de plaats kwam een geheel nieuw toepassingsgebied tot ontwikkeling, het gebruik voor het beveiligen van documenten en waardepapieren. De holografie heeft reeds een lange en turbulente geschiedenis meegemaakt. In het recent verschenen Engelstalige boek “Holographic Visions” geeft de auteur daar een uitstekend beeld van. Hij beschrijft op een boeiende en zeer interessante wijze het ontstaan van de holografie, de ontwikkelingen en de toepassingen ervan en geeft een beeld van de mensen rondom het fenomeen holografie. (Wordt vervolgd).

ISBN 0 19 857122 4, “Holographic Visions”, Sean F. Johnston, Oxford University Press, 2006, 518 pagina’s.