De geschiedenis van de holografie (2)

6 mei 2024

In het uiterst waardevolle boek vindt de lezer alles over het succesvolle 3D-beeldmedium van de holografiemet een geweldig toekomstperspectief. In het eerste gedeelte geeft de auteur een gedetailleerd en duidelijk beeld over het wetenschappelijk onderzoek van Dennis Gabor naar de werking en ontwikkeling van de pas uitgevonden elektronen microscoop en de daaruit voortvloeiende beschrijving van een golffront reconstructie en zijn vondst van het fenomeen hologram. De auteur behandelt de holografie in vier samenhangende delen: ♦ creatie van een onderwerp ♦ creatie van een medium ♦ creatie van een identiteit ♦ creatie van een markt.

De geschiedenis van de holografie (2)

Holographic Visions

In dit deel maakt de lezer tevens kennis met de verdere ontwikkelingen en met de inspanningen en bijdragen van onder andere Emmett Leith, George Stroke, Juris Upatniek en Yuri Denisyuk. Voor zijn baanbrekende werk ontving Dennis Gabor in 1971 de Nobelprijs voor Natuurkunde. Het hologram werd door de vinding van de laserlichtbron al heel snel uit de sfeer van het laboratorium gehaald om tot een publiekstrekker te worden omgevormd.

De geschiedenis van de holografie (2) - 2 De geschiedenis van de holografie (2) - 3 De geschiedenis van de holografie (2) - 4

In het tweede deel van deze voortreffelijke informatiebron en tevens uitstekend lees- en leerboek, maakt de lezer kennis met theoretische en toepassingen van technologische hoogstandjes. Aan de orde komen onder andere die van de holografische interferometrie, reflectie holografie en alle andere vormen van hologrammen en de bijbehorende opname- en reconstructiemethoden. (Wordt vervolgd).

ISBN 0 19 857122 4, “Holographic Visions”, Sean F. Johnston, Oxford University Press, 2006, 518 pagina’s.


Gerelateerde artikelen