De kampioenen van illusies in boekvorm gepresenteerd

11 december 2017

De wereldwijde speciale aandacht voor de verschijnselen van de visuele en optische illusies in druk- en beeldvormen heeft geleid tot vele wetenschappelijke en populaire publicaties in tijdschriften, boeken, brochures en op andere gedrukte artikelen. Ook zijn de fenomenen steeds vaker zichtbaar via foto, film, video en het internet. Het echtpaar Susana Martinez - Conde en Stephen Macknik, beiden werkzaam als neurowetenschappers en professoren aan de State University of New York Downstate Medical Center en de auteurs van het nieuwe boek “Champions of Illusion”, zijn de initiatiefnemers en de oprichters van de competitie “Best Illusion of the Year”.

De kampioenen van illusies in boekvorm gepresenteerd

Champions of Illusion

De inmiddels internationaal erkende competitie is gestart in 2005. Iedereen mag zijn of haar nieuw ontworpen visuele of optische illusie op basis van competitievoorwaarden inzenden. Uit de inzendingen worden dan door een deskundige jury de drie beste en nooit eerder gepresenteerde illusies van een prijs voorzien. De wedstrijd geeft inmiddels vele kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers inspiratie om creatief aan het werk te blijven om te winnen.

De eerste competitie “Best Illusion of the Year” in 2005 viel samen met de bekende “Europese Conferentie voor Visuele Perceptie - ECVP”. Ook deze conferentie is telkens een bron van inspiratie en tijdens elke conferentie worden nieuwe of sterk aangevulde illusies gepresenteerd. Prijsdragende en bijzondere illusies zijn afgebeeld en uitgebreid besproken in hun onlangs uitgekomen boek. De inhoud van dit zeer mooi uitgevoerde boek zal zeker bijdragen aan nog meer belangstelling en aandacht voor het fenomeen van illusies.

Alle activiteiten voor de competitie vinden hun start via de website van de organisatie onder leiding van de twee auteurs. Naast prijswinnende illusies uit de periode van de eerste 10 jaar competitie, bevat het hardcover boek een aantal illusies met een voorkeur bij de auteurs, die regelmatig in de reguliere en speciale uitgaven van het tijdschrift Scientific American bijdragen over de raadselachtige wereld van zien, waarnemen en gezichtsbedrog leveren. In Optische Fenomenen bespraken wij reeds meerdere speciale uitgaven met illusies.

De “crème de la crème” en het allerbeste uit de wereld van de vreemde visuele verschijnselen binnen de visuele perceptie is in het boek “Champions of Illusion” in 10 van de meest voorkomende categorieën illusies. Of het nu een valse beweging is, een magische truc met perspectief, of dat kleuren spontaan veranderen, het boek zit boordevol avonturen in visuele perceptie. Als je als lezer ooit geconfronteerd bent met een volkomen verbijsterende illusie, dan heb je een ervaring opgedaan met het krachtige effect dat dergelijke beelden op het brein kunnen hebben.

De kampioenen van illusies in boekvorm gepresenteerd - 2 De kampioenen van illusies in boekvorm gepresenteerd - 3 De kampioenen van illusies in boekvorm gepresenteerd - 4
Voorbeeld van het logo van de competitie. De kleuren van dit logo variëren op de site continu en bij Scientific American verschijnen regelmatig speciale edities met optische en visuele illusies.

Dan komt veelal de vraag op: “Hoe is dat mogelijk?” De met deze verschijnselen ervaren auteurs vertellen in de beschrijvingen van de illusies waarom wij denken dat we de dingen zien die we zien. De beoordeelde inzendingen hebben bizarre effecten en zijn ongelooflijke visuele goocheltrucs. In verhelderende toelichtingen wordt verklaard wat er in je brein aan de hand is er sprake is van een misleiding. Het boek biedt een een opwindende mix van wetenschap en visuele magie die je niet snel zal vergeten.

ISBN 978-0-374-12040-5, “Champions of Illusion”, Susana Martinez-Conde en Stephen Macknik, Scientific American - Farrar, Straus and Giroux, 2017, 159 pagina’s. Kijk op www.championsofillusionbook.com.


Gerelateerde artikelen