De maakbare mens in kunst, cultuur en de maatschappij (1)

27 januari 2020

Met de grootschalige kunstexpositie “The Assembled Human” krijgen bezoekers van het Museum Folkwang tot en met 15 maart 2020 een kunstzinnig beeld van de relatie tussen mens en technologie van de afgelopen 120 jaar. De samenstellers van de expositie laten zien, ervaren en beleven hoe kunstenaars mens en machine hebben gecombineerd in hun visuele werelden.

De maakbare mens in kunst, cultuur en de maatschappij (1)

The Assembled Human

De show omvat een breed scala aan stijlen en uitvoeringen: het toont de kunst als een spiegel van industrialisatie, technologie en digitalisering. In de opstellingen toont de expositie technologische veranderingen en ontvouwt het geheel een groot panorama van artistieke beelden rondom de lopende band tot cybernetica tot de digitale revolutie van vandaag: de mens als een hybride wezen, samengebracht met de machines en de technologieën die hij creëerde.

Een dubbelzinnige relatie die nog steeds ons heden vormt tussen utopie en nachtmerrie. Belangrijke werken uit de schilderkunst, beeldhouwkunst, grafiek, vroege fotografische experimenten, installaties, films en werken van de postinternetgeneratie vormen samen een overzicht van de culturele geschiedenis.

De expositie toont meer dan 200 werken van meer dan 100 toonaangevende kunstenaars die effecten van industrialisatie, mechanisatie, cybernetica, robotica en kunstmatige intelligentie op de mens en maatschappij vanaf het begin van het machinetijdperk tot heden.

Van de schilders van het futurisme als Fortunato Depero en Giacomo Balla tot meesterwerken uit onder andere kunststromingen als kubisme, constructivisme en de nieuwe objectiviteit als Fernand Léger, Otto Dix, Marcel Duchamp en El Lissitzky, presenteert de show enkele van de belangrijkste artistieke vertegenwoordigingen uit begin van de 20e eeuw. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-7356-0637-2, “The Assembled Human”, Nadine Engel, Anna Fricke, Antonina Krezdorn, Kerber Verlag, 2019, 384 pagina’s.

Museum Folkwang, Museumplatz 1, D-45128 Essen, www.museum-folkwang.de.


Gerelateerde artikelen