Oneindige en verrukkelijke werken van Salvador Dalí (1)

26 januari 2020

In de reeks van presentaties van de kunst van bekende kunstenaars uit de 20e eeuw presenteerde het Grimaldi Forum Monaco naast “Super Warhol” in 2003, “Monaco viert Picasso” in 2013 en meer recentelijk “Francis Bacon” in 2016, in de zomer van 2019 het leven en kunstwerken van de legendarische Salvador Dalí in de expositie "Dalí, een geschiedenis van de schilderkunst". Het curatorschap was in handen van Montse Aguer Teixidor, de directeur van de Dalí-musea. De retrospectief werd ondersteund door Fundació Gala-Salvador Dalí.

Oneindige en verrukkelijke werken van Salvador Dalí (1)

Dalí. Une histoire de la peinture

Het geheel aan promotie en expositie is vastgelegd in de officiële catalogus van de Dalí-expositie. Een rijk geïllustreerd en tweetalig (E/F) kunstdocument met veel unieke foto’s uit het boeiende kunstzinnige leven van één van de meest controversiële en fascinerendste artiesten, schilders en veelzijdigste kunstenaars ter wereld in de 20e eeuw. Salvador Dalí was een zeer opvallend figuur en maker van zijn eigen legende.

Maar boven alles was hij schilder wiens gepassioneerde en diepgaande kennis van de kunst uit het verleden de weg baande voor de meest hedendaagse kunst. Er ontstond een hechte band met de traditie van door hem hoog gerespecteerde renaissance meesters. Dalí schreef een eigen geschiedenis voor zijn moderne schilderkunst en markeerde de verschillende fasen van het proces met zijn stijl.

Oneindige en verrukkelijke werken van Salvador Dalí (1) - 2 Oneindige en verrukkelijke werken van Salvador Dalí (1) - 3 Oneindige en verrukkelijke werken van Salvador Dalí (1) - 4
Door het verzamelen van postzegels met reproducties van schilderijen van Dalí wordt een collectie opgebouwd.

Dertig jaar na het overlijden van de kunstenaar in het jaar 1989 volgt dit boek de ontwikkelingen in het werk door zijn belangrijkste invloeden op verschillende kunststijlen te behandelen (op het impressionisme, kubisme, de abstracte kunst, surrealisme, classisisme, pop art en hyperrealisme), van zijn eerste schilderijen uit de jaren 1910 tot aan zijn laatste doeken uit de vroegere jaren 1980. De inhoud van de catalogus laat de lezers kennismaken met wederzijdse invloeden. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-2-7541-1103-4, “Dalí. Une histoire de la peinture”, Montse Aguer Teixidor en Laura Bartolomé Roviras, Éditions Hazan, 2019, 240 pagina’s.


Gerelateerde artikelen