Oneindige en verrukkelijke werken van Salvador Dalí (2)

4 februari 2020

Als een excentrieke kunstschilder van het surrealisme heeft Salvador Dalí zeker zijn plaats in de kunstgeschiedenis verworven. De expositie in Monaco mag gezien worden als een eerbetoon aan zijn werk en de betekenis voor de moderne kunst van deze begaafde Spaanse meester.

Oneindige en verrukkelijke werken van Salvador Dalí (2)

Dalí. Une histoire de la peinture

Het Grimaldi Forum maakte in de zomerexpositie plaats voor circa 100 expositiestukken, waaronder bijzondere kunst- en levensuitingen in de vorm van 38 grote en kleine schilderijen, 28 tekeningen en een reeks foto's uit het leven en de belevenissen van Salvador Dalí, alles ontstaan tussen 1910 en 1983. De meeste expositiestukken zijn geleend van drie musea: Gala Salvador Dalí Foundation in Figueres, het Nationaal Museum Centro de Arte Reina Sofía in Madrid en het Dalí Museum in St. Petersburg, Florida.

Oneindige en verrukkelijke werken van Salvador Dalí (2) - 2 Oneindige en verrukkelijke werken van Salvador Dalí (2) - 3 Oneindige en verrukkelijke werken van Salvador Dalí (2) - 4
Door het verzamelen van postzegels met reproducties van schilderijen van Dalí wordt een collectie opgebouwd.

Eén van vele getoonde schilderijen is afgebeeld op de titelzijde van de zeer rijk geïllustreerde catalogus. Het schilderij is een werk uit 1934 met de titel “Enigmatic Elements in a Landscape”, olieverf op een houten paneel, 72,8 x 59,5 cm. Wanneer men aan de Spaanse kunstschilder Salvador Dalí (1904-1989) denkt verschijnt er in onze geest meestal een getordeerde snor, dat misschien wel het voornaamste kenmerk van hem is. Hij was er sowieso zeer trots op en speelde er mee in gesprekken en inspirerende momenten. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-2-7541-1103-4, “Dalí. Une histoire de la peinture”, Montse Aguer Teixidor en Laura Bartolomé Roviras, Éditions Hazan, 2019, 240 pagina’s.


Gerelateerde artikelen