Dalí ontwikkelde zich in de 20e eeuw ook als kunsticoon (2)

9 november 2019

De inhoud van dit unieke studie-, kunst- en vooral referentieboek is gebaseerd op genoteerde feiten en gebeurtenissen in het leven van Dalí. Maar de auteur kon ook beschikken over geschreven en gesproken teksten van de kunstenaar zelf en van anderen in notities, brieven, toelichtingen en gedichten. Hij kon tevens gebruikmaken van de inhoud van archieven, publicaties, catalogi, uitgeschreven interviews, voordrachten en lezingen, foto’s en films en het materiaal uit eigen studies, analyses en interpretaties.

Dalí ontwikkelde zich in de 20e eeuw ook als kunsticoon (2)

Salvador Dalí.

Het boek over het ontstaan, de interpretatie, de keuze van motieven en details en over de inhoudelijke betekenis van het werk en de reacties op de afbeeldingen van een iconisch werk in het fantasierijke, magische, fascinerende, verbazingwekkende, verrassende, inspirerende en betekenisvolle kunstoeuvre van Salvador Dalí is door de auteur verdeeld in zes samenhangende hoofdstukken met elk meerdere gedetailleerde onderverdelingen.

Het bijzondere aan de inhoud van dit super geweldige boek is onder andere het gebruik van alle originele bekende en beschikbare materialen, zoals de tekst uit een brief van Dalí, die hij dateerde met 19 november 1985 en waarin hij onder meer aangeeft dat Einstein geen invloed had op de inhoud van het betreffende schilderij. Zo strijdvaardig was Dalí in zijn leven en in zijn gedragingen en teksten voor zijn erkenning en beroemdheid in de wereld.

Dalí ontwikkelde zich in de 20e eeuw ook als kunsticoon (2) - 2 Dalí ontwikkelde zich in de 20e eeuw ook als kunsticoon (2) - 3 Dalí ontwikkelde zich in de 20e eeuw ook als kunsticoon (2) - 4

Een studieboek voor professionele personen in de kunstwereld, voor liefhebbers van Salvador Dalí’s kunstwerken en voor docenten en studenten in alle vormen van kunststudies en kunstoriëntaties. Tevens is dit boek een inspiratiebron voor andere onderzoekers om het werk van Dalí ook te analyseren. Het geïllustreerde kunstboek sluit af met een uitgebreid overzicht van geraadpleegde literatuur en andere publicaties over de kunst van Dalí en met een personenregister met de namen van in het boek genoemde personen.

ISBN 978-3-8260-6757-0, “Salvador Dalí”, Helmut C. Jacobs, Verlag Königshausen & Neumann, 2019, 397 pagina’s.


Gerelateerde artikelen