Dalí ontwikkelde zich in de 20e eeuw ook als kunsticoon (1)

5 november 2019

De Spaanse kunstschilder Salvador Dalí (1904-1989) heeft zich kunnen ontwikkelen als één van de bekendste iconen in de wereld van de kunst en in het bijzonder in de stijl van de surrealistische kunstuiting. Volgens beoordelingen van experts is het kunstwerk “La persistance de la mémoire” (De persistentie van het geheugen) uit het jaar 1931 en afgebeeld op de omslag van het boek “Salvador Dalí”, niet alleen zijn beroemdste werk, maar behoort tot de categorie van de belangrijkste werken in de Spaanse schilderkunst.

Dalí ontwikkelde zich in de 20e eeuw ook als kunsticoon (1)

Salvador Dalí

Het boek Salvador Dalí maakt deel uit van een wetenschappelijke serie boeken over meesterwerken van de Spaanse kunst en is als deel 7 recent voltooid en uitgegeven. Het gekozen meesterwerk wordt op wetenschappelijke wijze getoond, beoordeeld en beschreven binnen een context van het ontwerp- en realisatieproces door de meester zelf.

Ondanks een grote bekendheid van dit werk ontbrak tot het moment van verschijnen van dit omvangrijke studieboek een systematische analyse en een omvattende interpretatie van de gedachtenwereld en de aantekeningen van Dalí, die de grondslag vormden voor dit meesterwerk. Het blijkt namelijk dat het besproken iconische werk meerdere geheimen bevat en voorzien is van verborgen referenties, die verder gaan dan een standaard beoordeling en de betekenis van de voorstelling.

Dalí ontwikkelde zich in de 20e eeuw ook als kunsticoon (1) - 2 Dalí ontwikkelde zich in de 20e eeuw ook als kunsticoon (1) - 3 Dalí ontwikkelde zich in de 20e eeuw ook als kunsticoon (1) - 4

Het schilderij blijkt namelijk een zeer bewust ontwerp te zijn, waarin Dalí zijn paranoïde-kritische methode heeft toegepast. Het werk “La persistance de la mémoire” is in de zomer van 1930 door hem geschilderd en bevindt zich sinds 1934 in de collectie van het Museum of Modern Art in New York. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-8260-6757-0, “Salvador Dalí”, Helmut C. Jacobs, Verlag Königshausen & Neumann, 2019, 397 pagina’s.


Gerelateerde artikelen