Salvador Dalí als inspirator en surrealistisch goochelaar (2)

8 september 2018

Opgegroeid in de Spaanse stad Figueras begon Dalí’s kunstzinnige loopbaan al op jonge leeftijd. Op 14-jarige leeftijd heeft Dalí zijn eerste expositie in het Stadstheater in zijn geboortestad met een serie olieverf schilderijen. Kunstcritici zijn enthou-siast. Pas in 1922 schreef hij zich in voor een opleiding aan de Koninklijke Kunstacademie van Madrid.

Salvador Dalí als inspirator en surrealistisch goochelaar (2)

Kunsthalle Messmer Riegel am Kaiserstuhl

Na slechts 2 jaar verlaat hij de academie met de opmerking: “De docenten zijn niet in staat om mijn werk competent te kunnen beoordelen”. Naast het vervaardigen van kunstwerken bestudeerde Dalí intensief de achtergronden van de theorie van de psychoanalyse van Sigmund Freud, die hem daardoor inspireerden tot zijn surrealistische werken. In 1929 vond Dalí zijn persoonlijke stijl: “de wereld van het onderbewustzijn, die alleen in dromen werkelijkheid wordt”.

Vanaf dat moment zijn brandende giraffen, vervormde en smeltende horloge’s de herkenningssymbolen van zijn surrealistische kunst binnen zijn gehele oeuvre. In datzelfde jaar reist Dalí naar Parijs om kennis te maken met de deelnemers in de bestaande groep surrealisten rondom de kunstenaars Max Ernst en René Magritte. Dalí leert daar Russin Elena Diakonova kennen, genaamd Gala en op dat moment de vrouw van Paul Éluard.

Salvador Dalí als inspirator en surrealistisch goochelaar (2) - 2 Salvador Dalí als inspirator en surrealistisch goochelaar (2) - 3 Salvador Dalí als inspirator en surrealistisch goochelaar (2) - 4
Afb. De godslasteraar, 1960, houtsnede, Salvador Dalí, © Messmer Foundation.

In 1930 kocht Dalí een vissershut in Cadaqués en reisde in hetzelfde jaar met Gala en Paul naar de hut. Gala bleef achter en Paul reisde weer naar Parijs. Vanaf dat moment werd Gala zijn muze, model en vooral zijn obsessie. Ook brengt Gala weer een noodzakelijke rust in het leven van Dalí, wordt manager van hem en zorgt goed voor de financiën. In 1939 eindigt Salvador Dalí zijn relatie met de groep surrealisten. (wordt vervolgd).

Kunsthalle Messmer, Grossherzog-Leopold-Platz 1, D-79359 Riegel am Kaiserstuhl, www.kunsthallemessmer.de.


Gerelateerde artikelen