Salvador Dalí als inspirator en surrealistisch goochelaar (1)

6 september 2018

In de Kunsthalle Messmer in Riegel am Kaiserstuhl vindt nog tot en met 14 oktober 2018 de verkoopexpositie “Dalí. Der Zauber des Genies” plaats. Met bijna 120 grafische werken uit het oeuvre van deze meester van het surrealisme presenteerde het museum naast de verkoopbare werken ook opstellingen in een museaal overzicht van Salvador Dalí (1904-1989). Naast de vele thematische series en boekillustraties maken bezoekers kennis met interessante en merkwaardige objecten en sculpturen van en naar ontwerpen van Salvador Dalí.

Salvador Dalí als inspirator en surrealistisch goochelaar (1)

Kunsthalle Messmer Riegel am Kaiserstuhl

Ook alle getoonde objecten en sculpturen kunnen worden gekocht. Direct bij betreding van de tentoonstellingsruimten zien bezoekers een informatiebord met een biografie over de Spaanse kunstenaar, die in Figueras is geboren. Dalí behoort zonder enige twijfel tot één van de grootste kunstenaars van de 20e eeuw en zijn werken en andere activiteiten hebben ook in onze huidige eeuw een sterke en magisch aantrekkingskracht door zijn surrealistische, raadselachtige en fantasierijke voorstellingen.

Salvador Dalí als inspirator en surrealistisch goochelaar (1) - 2 Salvador Dalí als inspirator en surrealistisch goochelaar (1) - 3 Salvador Dalí als inspirator en surrealistisch goochelaar (1) - 4

In zijn grafische oeuvre verwerkte hij ook vliegende objecten, olifanten en giraffen en tevens speelde hij met mogelijkheden van de realisatie van optische illusies door op een geraffineerde wijze ons brein volledig te begoochelen. Bij de expositie hoort een rijk geïllustreerde catalogus met kleurrijke afbeeldingen van de getoonde werken en kunstobjecten, bevat tevens informatieve artikelen over de kunstenaar, toelichtingen op enkele series en over specifieke kenmerken in zijn werk en is te koop voor € 19,80 in de museumshop. Zijn persoonlijkheid en zijn persoonlijke invulling van zijn leven zijn net zo merkwaardig als zijn gerealiseerde kunst en geschriften over kunst en maatschappij.

Kunsthalle Messmer, Grossherzog-Leopold-Platz 1, D-79359 Riegel am Kaiserstuhl, www.kunsthallemessmer.de.


Gerelateerde artikelen