Salvador Dalí als inspirator en surrealistisch goochelaar (3)

10 september 2018

“Het verschil tussen de surrealisten en mij komt alleen door het feit dat ik surrealist ben”. De arrogantie is duidelijk! Hij werkt liever onafhankelijk en veelzijdig aan zijn werken. Een jaar later vertrekken Gala en Dalí naar New York, waar zij 8 jaar verblijven. Veel kunstwerken uit die succesvolle periode zijn daar verkocht en gebleven. In de USA bevindt zich The Dalí Museum in de stad St. Petersburg (Florida) met een geweldige kunstcollectie met werken van Dalí.

Salvador Dalí als inspirator en surrealistisch goochelaar (3)

Kunsthalle Messmer Riegel am Kaiserstuhl

In 1964 laat Dalí zijn boek “Het dagboek van een genie” publiceren en in Tokyo vindt de eerste Dalí-retrospectief plaats. In de 60-er jaren komt de relatie tussen beiden steeds meer onder druk te staan. Terwijl Gala kiest voor jonge mannen, treedt Dalí op kunstzinnige wijze in de openbaarheid met Amanda Lear. Dalí laat jarenlang de gezamenlijke activiteiten op foto vastleggen. Diverse fotoboeken zijn daar het bewijs van.

Uiteinlijk eindigde de relatie definitief tussen Gala en Dalí na vele geza-menlijke armoedige, inspirerende, rijke en succesvolle jaren. Voor Gala koopt hij in 1969 een oud kasteel in Púbol en laat alles restaureren in een typische Dalí-stijl. Dalí heeft altijd belangstelling gehad voor technische en innovatieve technieken, methoden en systemen en had uitgesproken meningen over economie, wetenschap en politiek.

Salvador Dalí als inspirator en surrealistisch goochelaar (3) - 2 Salvador Dalí als inspirator en surrealistisch goochelaar (3) - 3 Salvador Dalí als inspirator en surrealistisch goochelaar (3) - 4

Direct na een commerciële presentatie van de driedimensionale techniek van de holografie, ontwierp Dalí werken met geïntegreerde hologrammen. Het fenomeen van stereoscopische beelden verwerkte hij op een originele wijze in meerdere schilderijen. Bovendien was Dalí een expert op het gebied van optische illusies met zijn dubbelzinnige afbeeldingen en de verwerking van visuele illusies in zijn kunstzinnige voorstellingen. In 1983 stopt Salvador Dalí door zijn ziekbed met schilderen en in 1989 overlijdt hij in Figueras.

Kunsthalle Messmer, Grossherzog-Leopold-Platz 1, D-79359 Riegel am Kaiserstuhl, www.kunsthallemessmer.de.


Gerelateerde artikelen