Geometrische beweging in werken van Patrick Hughes

25 januari 2020

De Engelse kunstenaar Patrick Hughes, geboren in 1939 in Birmingham, heeft een internationale reputatie verworven als een schilder van de paradox. Zijn werken zijn opgenomen in internationale collecties. Ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag wijdt de Galerie Boisserée een solo-expositie aan hem. De expositie bestaat uit 16 unieke stukken die de afgelopen jaren op hout zijn geverfd en een verzameling van zijn vroegere werk (tot en met 7-3-2020).

Geometrische beweging in werken van Patrick Hughes

Galerie Boisserée

Een catalogus met meer dan 50 gekleurde illustraties en een voorwoord van Peter Weibel, de directeur van het ZKM Center for Art and Media Karlsruhe, is tijdens de expositie beschikbaar. Centrale thema’s in zijn specifieke 3D-kunst zijn perceptie van illusies en realiteit en die van optische irritaties.

Met illusionistische composities confronteert hij de kijker met het spel van voortdurend veranderende perspectieven. De middelen en methoden die hij toepast lijken paradoxaal, maar geven indrukwekkende visuele belevenissen. De 3dimensionale afbeeldingsobjecten van Patrick Hughes zijn “bewegende” voorstellingen die zijn gebaseerd op het toepassen van het zogenoemde omgekeerde perspectief om daarmee voor toeschouwers een sfeer te realiseren van verrassing en fascinatie.

Geometrische beweging in werken van Patrick Hughes - 2
We Are All Surrealists Now, Patrick Hughes, (1939, Birmingham), schildering op driedimensionaal object, 66 x 146 x 20 cm, 2019.

Telkens draait de 3dimensionale voorstelling mee met elke langslopende stap van de toeschouwer. Sommigen blijven zelfs achterom kijken door een magische aantrekkingskracht van de 3D-voorstellingen.

Galerie Boisserée, Drususgasse 7-11, D-50667 Köln, www.boisseree.com.