De maakbare mens in kunst, cultuur en de maatschappij (2)

2 februari 2020

Met bekende vertegenwoordigers van kunst uit de 2e helft van de 20e eeuw, waaronder Roy Lichtenstein, Robert Rauschenberg, Konrad Klapheck en Eva Hesse, zijn de modernste ontwikkelingen in beeld gebracht. Feministische invloeden op de kunst uit de jaren 1960 komen naar voren met werken van kunstenaars als Maria Lassnig, Lynn Hershman Leeson en Helen Chadwick met eveneens interessante voorstellingen in relatie tot de voortgang van moderne industrialisering.

De maakbare mens in kunst, cultuur en de maatschappij (2)

The Assembled Human

De digitalisering van mens, maatschappij en maakprocessen heeft vooral een jonge generatie kunstenaars geïnspireerd om te werken met nieuwe technieken, methoden en materialen bij het realiseren van kunst en ingewikkelde en innovatieve kunstuitingen. Uit deze nieuwe groep noemen we Ed Atkins en Avery K. Singer. De mooie en stevige catalogus brengt verdiepende essays over de industrialisering en kunst en is rijk voorzien van honderden afbeeldingen. Een prachtige studie uitgave voor opleidingen aan alle kunsthogescholen.

De maakbare mens in kunst, cultuur en de maatschappij (2) - 2 De maakbare mens in kunst, cultuur en de maatschappij (2) - 3 De maakbare mens in kunst, cultuur en de maatschappij (2) - 4
Afb.1 Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) gaf de Belgische Post een postzegel uit met een afbeelding van een werk van Fernand Léger. De IAO werd in 1919 opgericht tijdens de Vredesconferentie van Versailles. Kennelijk bestaan er drukvariaties in de postzegels. De zegel maakt deel uit van de OF-Postzegelcollectie Optische Illusies door de onmogelijk te bouwen staalconstructie.Afb.2 Study for Preparedness, Roy Lichtenstein, Olieverf en Magna op doek, 142,5 × 255 cm, 1968, Museum Ludwig, Köln © Estate of Roy Lichtenstein / VG Bild-Kunst, Bonn 2019/Foto: Rheinisches Bildarchiv.

ISBN 978-3-7356-0637-2, “The Assembled Human”, Nadine Engel, Anna Fricke, Antonina Krezdorn, Kerber Verlag, 2019, 384 pagina’s.

Museum Folkwang, Museumplatz 1, D-45128 Essen, www.museum-folkwang.de.


Gerelateerde artikelen