De magische wereld van het 3dimensionale stereogram

25 mei 2014

De geweldige stroom van het verschijnen van boeken en tijdschriften met 3dimensionale stereogrammen ligt inmiddels ver in het verleden. Maar gelukkig zijn er nog uitgeverijen die voldoen aan de vraag van verzamelaars en liefhebbers van stereogrammen.

De magische wereld van het 3dimensionale stereogram

Ongelooflijke optische illusies in 3D

Een stereogram is eigenlijk een plaatje in een plaatje. Het is uniek omdat het erin slaagt het waarnemingsvermogen voor de gek te houden. Het is een visueel raadsel dat de kijker kan frustreren, maar ook in volledige verrukking kan brengen door het zelf ontdekken van de verborgen afbeelding. Het kijken naar stereogrammen vraagt om enige instructie en geduld om ons waarnemingssysteem te laten wen-nen aan de voor velen nieuwe ervaringen. In het boek hebben de auteurs het stereogram op een bepaalde manier benaderd.

Elke illusie is namelijk afkomstig van een realistische foto. In het basismateriaal is een tweede afbeelding door een bijzondere techniek verwerkt. In een korte inleiding geven de auteurs en stereogramexperts een beeld van verschillende methoden waarin stereogrammen kunnen voorkomen en enkele voorkomende kijkproblemen. Hoe de stereogrammen zijn ontstaan wordt in een historische context beschreven. Daarna worden de lezers geïnformeerd over de gewenste vorm van kijken en zijn er kijktips om te kunnen genieten van de 3D plaatjes. Er is een schat aan mooie plaatjes geselecteerd, die stuk voor stuk zorgen voor sensatie en fascinatie bij waarnemers. Neem wel tijd om zelf het 3D beeld te ontdekken en kijk niet te snel naar de oplossingen.

ISBN 978-90-5947-474-1, “Ongelooflijke optische illusies in 3D”, Gene Levine en Gary W. Priester, Uitgeverij Atrium, 2013, 128 pagina’s.


Gerelateerde artikelen