De meest gestelde vragen van kinderen over zichzelf

14 januari 2017

Het boek Mag ik even jouw hippocampus zien? staat boordevol met antwoorden op psychologische vragen van kinderen. De inhoud is uitermate geschikt voor kinderen en volwassenen. Ook zullen docenten in het basis- en het middelbaar onderwijs veel plezier beleven aan het aangeven en bespreken van de vragen en antwoorden.

De meest gestelde vragen van kinderen over zichzelf

Mag ik even jouw hippocampus zien?

De auteurs hebben de grote hoeveelheid vragen en antwoorden gegroepeerd in 10 groepen met onder andere onderwerpen als: “Over de hersenen”, “Over groeien en ontwikkelen”, “Over zintuigen” en “Over gedachten”. Extra interessant voor onze lezers is het gedeelte over onze zintuigen, die al onze handelingen aansturen, laten uitvoeren en corrigeren. Veel van onze inzet wordt geregeld en gestuurd door onze hersenen. In het algemeen zijn alle handelingen en visuele waarnemingen die wij doen volkomen betrouwbaar.

Toch zijn er praktische bewijzen dat zintuigen ons ook kunnen misleiden. De meest voorkomende misleidingen vinden we terug in de hoek van onze visuele waarneming. Dat noemt men optische illusies. Van een groot deel van de illusies kennen wij het ontstaan van dit verschijnsel. Van andere illusies weten we nog niet alle achtergronden en inhoudelijke kenmerken en staan genoteerd in de onderzoeksprogramma’s bij psychologen, neurologen, fysiologen en oogheelkundigen.

Een team van psychologen en studenten van de Lessius Hogeschool Antwerpen verzamelde een jaar lang de meest gestelde vragen van kinderen over zichzelf en hun omgeving. De deskundigen formuleerden toelichtingen en antwoorden op een selectie van de verzamelde vragen. Het boek bevat leuke illustraties en bij de opmaak is gebruik gemaakt kleurrijke plaatjes met illusies.

ISBN 978-90-5908-191-9, “Mag ik even jouw hippocampus zien?”, Griet van Vaerenbergh, e.a., Davidsfonds Uitgeverij, 2006, 112 pagina’s.


Gerelateerde artikelen