Optische illusies beïnvloeden onze aandacht en creativiteit

18 januari 2017

Met de uitgave van “Xtreme Illusions 2” heeft de lezer ook met dit tweede deel een schat aan prachtig ontworpen illusionistische afbeeldingen met in het algemeen extreme verschijnselen van optisch bedrog. De ontwerpers van deze unieke uitgave hebben gezorgd voor een magische voorstelling van optische illusies die stuk voor stuk onze aandacht trekken en ons brein aan het werk zet.

Optische illusies beïnvloeden onze aandacht en creativiteit

Xtreme Illusions 2

De afbeeldingen hebben veelal een ingewikkelde structuur en zullen in het algemeen hun geheimen prijsgeven na een stevige bestudering ervan. Bij alle afbeeldingen geven toelichtingen richting aan het ontdekken van het bedrog of het ervaren van een optisch fenomeen. Het boek begint met de presentatie van de bouwplaten voor het experimenteren met een zoötroop en een thaumatroop. Beide eenvoudig te monteren populaire beeldspelletjes laten iedereen verwonderen. De auteurs hebben natuurlijk gezorgd voor de instructies om met succes te monteren.

De zoötroop bestaat uit een staande open cilinder met verticale sleuven. Aan de binnenzijde is een kartonnen strookje met als een tekenfilm getekende plaatjes te zien. Bij het draaien van de cilinder ontstaat een bewegende voorstelling. De thaumatroop wordt gezien als de voorloper van de zoötroop. Een schijfje is aan beide zijden voorzien van twee samenhangende plaatjes.

Door het schijfje met hulp van touwtjes snel te draaien versmelten de afbeeldingen tot een nieuwe voorstelling. Beide optische spelletjes zijn ontdekt aan het begin van de 19e eeuw. Het boek is ingedeeld in vier groepen met de meest voorkomende illusies, te weten met kleur, bewegingen, onmogelijke figuren en vorm en grootte. Juist door de verrassende variaties op vele bekende klassieke vormen van optische illusies mag dit boek gezien worden als een waardevolle aanvulling.

ISBN 978-1-4263-1974-7, “Xtreme Illusions 2”, Gianni A. Sarcone en Marie-Jo Waeber, National Geographic Society, 2015, 47 pagina’s.


Gerelateerde artikelen