De werkelijke meester van de visuele illusies

1 september 2013

Dat het zien van dingen en voorstellingen in de tekeningen van Sandro Del-Prete de toeschouwer op het verkeerde been zet is overduidelijk waar te nemen aan de vele verbaasde gezichten. Hij is namelijk een meester in het ontwerpen van onmogelijke bouwconstructies en dagelijkse taferelen, die ogenschijnlijk echt kunnen bestaan of zo kunnen functioneren. Maar in het echt is er iets vreemds aan zijn prachtige werk.

De werkelijke meester van de visuele illusies

The Master of Illusions

Sandro Del-Prete is inmiddels beroemd geworden door zijn speciale tekenwijze en zijn perfect getekende optische illusies en andere merkwaardige verschijnselen. Hij werd geboren in het Zwitserse Bern in 1937 en ronde de kunstopleiding af op zijn 23e met een studie aan de Florence Academy of Art. Zijn werk werd bekend tijdens de grote expositie Phenomena in het Zwitserse Zürich in 1984. Daarna is de belangstelling alleen maar toegenomen en werden veel werken ook in opdracht ontworpen en gerealiseerd. Naast grafisch werk heeft kunstenaar Sandro Del-Prete belangstelling voor het ontwerpen van sculpturen en andere driedimensionale voorstellingen en objecten. Zijn professor Turnhead laat toeschouwers verrassen bij het kijken naar dat merkwaardige gezicht, dat meedraait bij het verplaatsen van de kijkrichting van die toeschouwer. Het hol en bol effect van een optische illusie is in dit kunstwerk verwerkt tot kijkplezier. In een nieuw boek over de kunstwerken van Sandro Del-Prete heeft de kunstenaar uit zijn enorme oeuvre met een zeer grote diversiteit, een prachtige selectie gemaakt van het meest recente werk en een aantal oudere succesvolle werken. Zijn inspiratie is nagenoeg onuitputtelijk en het resultaat telkens verbluffend en fascinerend. Alle werken in het uitstekend verzorgde boek zijn groot en in kleur afgedrukt. In veel van zijn voorstellingen spelen personen een actieve hoofdrol en ontstaan alleen maar in het visuele waarnemingsproces van de toeschouwers. Daarom is alleen de vluchtige blik op zijn werk onvoldoende om er volledig van te kunnen genieten. Door zijn veelzijdigheid op het gebied van visuele illusies is het boek ingedeeld in een aantal specifiek herkenbare typen. De lezers komen ook veel te weten over het leven en het werk van Sandro en over zijn imposante inspiratiebronnen, op basis waarvan die mooie tekeningen ontstaan.
Zowel Sandro en Yolanda Del-Prete, als elke liefhebber van onmogelijke figuren, optische illusies en optisch bedrog kunnen zeer tevreden zijn met deze dikke uitgave vol met bewonderenswaardige kunst om van te smullen. En dat alles voor een zeer aantrekkelijke prijs in de boekhandel. Met de uitgave van dit retrospectieve werk bestaan er van hem drie verzamelboeken.

ISBN 978-1-4027-5400-5, “The Master of Illusions”, Sandro Del-Prete, Sterling Publishing, 2008, 310 pagina’s.


Gerelateerde artikelen