Dieren en de natuur in een driedimensionale omgeving

1 juni 2014

Met het plaatjesboek Pop-Up 3D laten een aantal fotografen een schat aan anaglyfen foto’s zien waarop natuur, voorwerpen en dieren een hoofdrol spelen. Het zijn echter niet de gebruikelijke 3D anaglyfenfoto’s, die we kunnen bewonderen met één van de twee meegeleverde anaglyfenbrillen in rood en blauw.

Dieren en de natuur in een driedimensionale omgeving

Pop-Up 3D

Het zijn 3D foto’s waaraan door een bijzondere opnametechniek een extra dimensie is toegevoegd. De makers van deze bijzondere 3D opnamen noemen hun 3D foto’s dan ook phantogrammen. Niet alleen de speciale foto-opnamen van dieren, natuur of van voorwerpen vragen om extra aandacht van de fotograaf, maar ook het daarna digitaal en verwerken van de stereoscopische foto’s tot vierkleuren anaglyfen en het speciale drukprocédé is een nauwkeurige geschiedenis. Ervaring en inzicht zijn vereist om deze prachtige 3D beelden te realiseren. Het initiatief om deze magische 3D-techniek in 3D beelden om te zetten ligt bij Barry Rothstein. Zijn boek bevat tientallen in vier kleuren gedrukte anaglyfen, die met de 3D-bril op vanuit een bepaald standpunt bekeken kunnen worden. Het werk van meerdere 3D fotografen is afgebeeld op een stevige ondergrond van dik kunstdrukpapier.

Op de eerste twee pagina’s zijn getekende geometrische anaglyfen afgebeeld om de lezers een beeld te geven van het principe van deze driedimensionale illustraties. De tekeningen dateren uit een periode in het begin van de 20e eeuw. Bij elke 3D-foto geven de auteurs informatie over de foto en het gefotografeerde object. Op elke pagina is een strookje gereserveerd voor een doorlopend artikel over 3D fotografie en de wijze waarop de 3D foto’s tot stand komen. Dat alles maakt dit 3D fotoboek zo extra aantrekkelijk en leerzaam voor iedereen met beginnende belangstelling voor 3D fotografie, maar is tevens aan te bevelen aan 3D professionals vanwege de hoge kwaliteit van het fotowerk en de vele tips om nog meer kwaliteit te realiseren. Voor aanvullende informatie over boeken en bestellingen www.3dDigitalPhoto.com.

ISBN 978-0-9769494-1-1, “Pop-Up 3D”, Barry Rothstein, e.a., 3dDigitalPhoto.Com, 2007, 34 pagina’s.


Gerelateerde artikelen