Historie van de fotografie in 19e eeuwse foto's gevangen

23 mei 2014

De fotografie als onmisbare beeldtechniek is niet alleen ontstaan in de 19e eeuw, maar onderging in die eeuw tevens een enorme technische en economische ontwikkeling. Vele pioniers van de fotografie kwamen in de ban van nieuwe mogelijkheden om de natuur, personen en scènes vast te leggen op lichtgevoelige materialen.

Historie van de fotografie in 19e eeuwse foto's gevangen

Licht Fangen. Zur Geschichte der Fotografie im 19.Jahrhundert

Schilderijen kregen een geduchte concurrentie erbij als het medium om de omgeving in beelden te observeren en te visualiseren. Tot dan toe nauwelijks te herkennen hemellichamen of natuurlijke bewegingen van paarden en vogels konden dankzij de fotografie aan een nader onderzoek worden onderworpen met hulp van de ontworpen fotocamera’s. Al snel werd de fotografie gebruikt in de wetenschap, criminologie, toerisme en als beeldmedium voor persoonlijk gebruik en vermaak. Naast de ontwikkelingen van de lichtgevoelige materialen kwamen er vele optische toestellen, foto- en filmcamera’s en bewaar- en projectietechnieken op de markt. De samenstellers van de expositie “Licht Fangen” toonden in 2010 de enorme schat aan ontdekkingen van technieken, apparaten, fotografische toepassingen en methoden uit de historie van de fotografie in de negentiende eeuw.

Bij de statische en interactieve installaties in het concept van de expositie hoort een interessante publicatie met de boeiende en ruim geïllustreerde artikelen en facetten uit de vroegste jaren van de fotografie. Het boek begint met een overzicht van de personen, die hun sporen verdienden aan vondsten, methoden en ontwikkelingen van beeld- en fototechnieken tot aan het einde van de 19e eeuw. Met de expositie presenteerde het “Museum voor Kunst en Techniek van de 19e eeuw” haar tweede grote tentoonstelling. Het museum heeft een uitgebreid educatief programma voor jong en oud en voor onderwijsdoeleinden opgezet. Het boek biedt voor liefhebbers van de geschiedenis van de fotografie een schat aan feiten en wetenswaardigheden. Interessant is de uitgebreide bibliografie met een bijzondere schat aan informatie over de fotografische ontwikkelingen. Alle specifieke stappen in de fotografie van de 19e eeuw zijn behandeld en rijk geïllustreerd met foto’s van apparaten, tekeningen, spotprenten, stereofoto’s en de studiefoto’s van Eadweard Muybridge.

ISBN 978-3-940953-28-5, “Licht Fangen. Zur Geschichte der Fotografie im 19. Jahrhundert”, Barbara Wagner en Matthias Winzen, Snoeck Verlag, 2009, 272 pagina’s.

Museum für Kunst und Technik, Lichtentaler Allee 8, D-76530 Baden-Baden, www.museum.la8.de.


Gerelateerde artikelen