Door experimenteren meer kennis over optische illusies

18 oktober 2014

Een nieuwe leer- en experimenteerbox biedt kinderen en volwassenen meerdere opwindende optische verschijnselen en andere visuele verrassingen. Door de inhoud is deze educatieve uitgave tevens geschikt voor het gebruik door onderwijsgevenden van het lager en het voortgezet onderwijs. Met pop-ups, schuifspelletjes, klapkaartjes en aanvullende educatieve materialen voor het uitvoeren van de experimenten is de box ruim gevuld voor vele uren spelplezier en een geweldige ontdekkingstocht door de wereld van de optische en magische illusies.

Door experimenteren meer kennis over optische illusies

Magische Bilder

Gebruikers van de box komen al snel tot de conclusie dat hetgeen wij rondom zien, niet altijd de waarheid is. Maar al te vaak laten onze ogen, respectievelijk ons brein ons volledig in de kou staan. Vragen als “Recht of scheef?”, “Statisch of in beweging?”, “Driehoek of vierkant?”, “Kegel of trechter”, worden op een speelse wijze gepresenteerd en uiteindelijk door de kijker zelf beantwoord. In het geheime laatje van de box zijn extra kaartjes en transparanten opgenomen om sommige optische effecten door experimenteren nader te onderzoeken. Twee verticale lijntjes lijken niet even groot. Met de liniaal in het laatje is het mogelijk om definitief af te rekenen met dit geweldige bedrog. De gevouwen caleidoscoop komt na het uitklappen van de dubbele pagina uit het boek omhoog en ontvouwd zich. Dankzij de ingebouwde spiegels en de meegeleverde kleurrijke patronen kunnen leuke spiegeleffecten ontstaan. De transparanten laten geweldige Moiré-effecten ontstaan. Ook het effect van nabeelden is als een experiment uitgewerkt. Een zwart geschminkte clown wordt na een halve minuut door dit nabeeld effect een wit geschminkte clown.

Door experimenteren meer kennis over optische illusies - 2
Een voorbeeld van een echte postzegel met het zogenoemde Hermann rooster. Op de witte kruispunten tussen zwarte vierkanten lijken zwarte vlekjes te ontstaan, die weer gewoon verdwijnen door ernaar te staren.

Alice in Wonderland doet een bijzondere ontdekking door haar wandeling in de Kamer van Ames. Nadat zij voorzichtig een aantal stappen doet in die bijzondere kamer wordt ze groter. Het schaduwbeeld op een wand door met één of twee handen een bepaalde positie in te nemen laat veel kinderen verbazen. Op-art is eveneens sterk vertegenwoordigd in het speelse werk. Ogenschijnlijk zie je op een bepaalde wijze geordende vierkanten, die bij een nadere beschouwing gaan bewegen in de diepte of in de hoogte. De publicatie bevat op de titelzijde een draaibaar schijfje, waarmee een bewegend optisch effect gedemonstreerd wordt. Een leer- en experimenteerbox voor iedereen met interesse voor het verschijnsel optische illusies.

ISBN 978-3-473-55280-1, “Magische Bilder”, Yvette Lodge, Ravensburger Buchverlag, 2010, leer- en experimenteerbox.


Gerelateerde artikelen