Door stereofotografie krijgt een foto diepte en betekenis

14 februari 2015

Op de voorzijde van de eerste uitgave van een nieuw jaargang staan de stokstaartjes scherp de omgeving te observeren. In 3D is dit een fascinerend en inspirerend beeld voor de start van een actief stereoscopisch jaar voor alle leden van de Nederlandse Vereniging voor Stereofotografie en voor iedereen met interesse in driedimensionale beeldtechnieken. Het 3D-Bulletin 201 bevat tientallen voorbeelden van geslaagde stereoscopische foto’s, die met behulp van een speciale 3D-bril of na enige oefening ook zonder optisch hulpmiddel kunnen worden bekeken.

Door stereofotografie krijgt een foto diepte en betekenis

3D-Bulletin 201

Na het nieuws uit de vereniging en een projectiejubileum van regio west, schrijft Job van de Groep zijn benadering van Fibonacci, Gulden Snede en Plastisch Getal. Het wiskundige artikel is ruim geïllustreerd met stereofoto’s en wiskundige figuren. Een leuk onderwerp om eens anders te kijken naar de natuur, architectuur en de bebouwde omgeving. Het Bulletin bevat ook de resultaten van een stereofotocompetitie en zorgt ervoor dat meerdere leden met de 3D-fotocamera op pad gaan om mooie plaatjes te schieten voor vertoning tijdens één van de vijf projectiedagen van de vereniging NVvS in de projectiezaal in Huizen.

Door Roland de Raeve wordt ingegaan op een brandende vraag: “Waarom is in een anaglyf de ene keer cyaan (of groen) links van rood en de andere keer rechts ervan te zien?” Zijn experimenten hebben bijzondere resultaten opgeleverd. Verder is er nieuws over de komst van de Oculus Rift Virtual Reality bril, een boekbespreking en info over het ISU-congres 2015 (Busan, Zuid-Korea). Voor aanvullende informatie over de activiteiten van de stereovereniging kunt u terecht op www.stereofotografie.nl.


Gerelateerde artikelen