Duitse Post presenteerde de uitgave van illusiepostzegels

4 december 2019

Op 10 oktober 2019 bracht de Duitse Post een mooie serie van twee frankeergeldige postzegels uit, waarop twee verschillende afbeeldingen met optische illusies zijn afgedrukt. Velen van ons maken regelmatig kennis met de merkwaardige, spannende, magische en verbazingwekkende zichtbare beeldeffecten bij het aanschouwen van daarvoor speciaal ontworpen plaatjes en figuren.

Duitse Post presenteerde de uitgave van illusiepostzegels

Optische illusies op Duitse postzegels.

In het algemeen is er dan sprake van het bedriegelijke beeldeffect van een optische illusie en worden we dan meestal visueel op het verkeerde been gezet door het bewust aangebrachte optische bedrog. Het aantal personen die al liefhebber zijn geworden van het fenomeen van visuele en optische illusies neemt langzaam in grootte toe. Meerderen willen ook meer weten over de achtergronden van het visuele spel met onze waarneming, dat zorgt voor een verwarrend zogenoemd optische bedrog.

Duitse Post presenteerde de uitgave van illusiepostzegels - 2 Duitse Post presenteerde de uitgave van illusiepostzegels - 3

Deze ‘verstoring’ in onze visuele waarneming is gekozen als basis voor het in opdracht ontwerpen van de afgebeelde zegels in de serie “Optische Täuschungen” van de Duitse Post. Gekozen is voor een voorbeeld van relativiteit van rechte lijnen en voor een voorbeeld uit het wiskunstige spel met onmogelijke figuren. Beide klassieke varianten zijn representatief voor het fenomeen van optische illusies. De zegels zijn ontworpen door Thomas Steinacker, met gebruikmaking van plaatjes vanuit de geweldige voorraad soortgelijke patronen op de website www.shutterstock.com.

De zegels zijn gedrukt bij drukkerij Giesecke & Devrient in Leipzig. De postzegel van € 0,60 is genoemd “Gebogene Linien?” en de postzegel van € 0,80 is genoemd “Perspektivwechsel”. Op de 60c zegel valt de visuele “bobbel” in het midden van de zegel op. Een welving en gebogen lijnen zijn voor ons duidelijk zichtbaar. Maar de werkelijkheid is anders! Het zijn namelijk rechte lijnen (door de verkleining in deze afdruk is het effect weggevallen). Kijk op onze voorpagina voor de echte verrassing.


Gerelateerde artikelen