Optische illusies zorgen ook voor waardevolle postzegels

9 november 2019

Het toepassen van vormen van visuele en optische illusies in ontwerpen van postzegels kreeg recent extra aandacht door de uitgebrachte serie met twee postzegels bij de Duitse Post. Van elke postzegel is een velletje van tien stuks op een postkantoor of bij de postzegelhandel tegen betaling verkrijgbaar. Voor de Duitse Post zijn dit niet de allereerste zegels met een illusionistische voorstelling, maar wel de meest opvallende filatelistische uitgaven.

Optische illusies zorgen ook voor waardevolle postzegels

Duitse Post presenteert haar eerste serie illusie-postzegels.

Ons visuele systeem ziet op de zegel van 60c een patroon van kleine zwarte en witte vierkantjes en een uitgekiend patroon van kleine witte en zwarte ronde vlakjes. Dit ontwerp zorgt ervoor dat wij geheel in de war raken en uiteindelijk moeten constateren dat er een patroon overblijft van kromme lijnen. Het schaakbordachtige patroon zorgt in ons visuele systeem voor een flinke verwarring omdat alle “kromme” lijnen in werkelijkheid rechte lijnen zijn.

Optische illusies zorgen ook voor waardevolle postzegels - 2 Optische illusies zorgen ook voor waardevolle postzegels - 3 Optische illusies zorgen ook voor waardevolle postzegels - 4

Een lineaal zal duidelijkheid moeten brengen. De zegel van 80c toont een voorbeeld van een onmogelijke constructie. Optische illusies in de categorie onmogelijke figuren zijn grafisch gevormde tweedimensionale afbeeldingen, die door te spelen met perspectivische vertekeningen door ons geïnterpreteerd worden als driedimensionale objecten. De kijker herkent de vorm van een dobbelsteen en in eerste instantie ziet de kijker een geometrisch correct figuur.

Bij een langere beschouwing krijgt de kijker een gevoel alsof er iets niet klopt en dat de dobbelsteen in het echt niet kan bestaan. Het fascinerende aan deze vorm van een optische illusie is dat de oorspronkelijke indruk van een ruimtelijk object ook na het herkennen van de onmogelijkheid van het bestaan ervan, de eerste indruk behouden blijft. Volgens een ambtelijke mededeling zijn er voor 2020 weer twee illusiepostzegels in de serie “Optische Täuschungen” in de planning opgenomen.