Edwin Herbert Land (1909-1991)

2 november 2019

De Amerikaans natuurkundige, uitvinder, ontdekker en industrieel Edwin Herbert Land (1901-1991) is onder meer wereldberoemd geworden als de uitvinder van de polaroidfotocamera, van een laag geprijsd polarisatiefilter en zijn retinextheorie van kleurwaarneming. In 2019 is er extra aandacht voor zijn baanbrekende en succesvolle ontdekkingen en uitvindingen in het jaar van zijn geboortedag van 100 jaar geleden.

Edwin Herbert Land (1909-1991)

Edwin Herbert Land is de uitvinder van de polaroidfotocamera.

Al tijdens zijn studie chemie aan de Harvard Universiteit vond hij in 1932 een polarisatiefilter van kunststof uit. Door de enorme interesse voor gepolariseerd licht brak hij zijn universitaire studie af om zich samen met George Wheelwright te richten op de productie van polarisatiefilters voor gebruik bij zonnebrillen en fotocamera’s. In 1937 richtte hij de Polaroid Corporation op en liet de merknaam Polaroid registreren.

In 1943 begon hij aan de ontwikkeling van een directklaarcamera en na enkele jaren lagen de eerste polaroidcamera’s in de winkel. Hij ontving eredoctoraten aan meerdere universiteiten. Land bestudeerde het zien van kleur en publiceerde de resultaten in zijn verhandeling over de retinextheorie (1971). In 1972 kwam opnieuw een succesvol type op de markt, de SX-70 volautomatische polaroidcamera. In 1977 verkreeg hij zijn 500e patent. In onze thematische postzegelcollecties bevindt zich geen postzegel met zijn naam of zijn uitvindingen. De afgebeelde postzegel geeft echter wel een sfeerbeeld uit de pioniersfase van de fotocamera.


Gerelateerde artikelen