Eadweard Muybridge bracht bewegende mensen in beeld

7 november 2014

Eadweard Muybridge (1830-1904) is één van de meest innovatieve en invloedrijke vroegere fotografen uit de wereld van de opkomst van de fotografie en van de film. Hij werd geboren in het Engelse plaatsje Kingston-upon-Thames, dichtbij Londen. In 1852 emigreerde Eadweard Muybridge naar de Verenigde Staten van Amerika en vestigde zich in Californië. Hij begon zijn carrière als fotograaf in San Francisco in 1867. Muybridges officiële familienaam is Edward James Muggeridge.

Eadweard Muybridge bracht bewegende mensen in beeld

Eadweard Muybridge

Zo rond het jaar 1856 gebruikte hij zijn nieuwe naam en opende in San Francisco een boekwinkel en een Amerikaanse vestiging voor het bedrijf de London Printing and Publishing Company. Voor zijn werk kwam hij ook regelmatig weer in Engeland op bezoek en hij reisde in zijn vrije tijd veelvuldig door de prachtige omgeving van het Yosemitepark en bracht veel foto’s mee van de reizen in de natuur. Nog altijd geven foto’s die Muybridge maakte in het Yosemite park, een fascinerende kijk op de natuur.

Zijn panorama en stereofoto’s hebben een wereldfaam. In 1874 publiceerde Marey zijn kennis over het fotograferen van een beweging bij mens en dier, maar was nog niet begonnen met praktijk experimenten. Muybridge pakte die kennis op en begon met groots opgezette experimenten. Zijn resultaten waren verbluffend en origineel.
Ter ondersteuning van de foto-expositie “Eadweard Muybridge” op drie locaties verscheen een omvangrijke catalogus met een uitgebreide levensbeschrijving over zijn werk en zijn leven. De catalogus laat door vele groot formaat foto’s de kijkers genieten van zijn reizen en belevenissen. Na Washington en Londen was de expositie in 2011 te zien in het San Francisco Museum of Art.

ISBN 978-1-85437-837-8, “Eadweard Muybridge”, Philip Brookman, Tate Publishing, 2010, 360 pagina’s.


Gerelateerde artikelen