Een gouden eeuw voor de kunst van Salvador Dalí

9 september 2013

Een veelvoud aan tekeningen, aquarellen, gouaches en grafisch werk uit een periode van 1930 - 1980 laat een licht schijnen op de bijzondere scheppingskracht van Dalí op het gebied van zijn literaire ambities en zijn interesse in het ontwerpen en uitgeven van mooie kostbare boeken.

Een gouden eeuw voor de kunst van Salvador Dalí

Salvador Dalí - Das Goldene Zeitalter

Met de unieke en zeer mooie boekobjecten gaf Salvador Dalí (1904-1989) inspirerende richting aan het ontwerpen en uitgeven van speciaal samengestelde kunstboeken. De expositie “Salvador Dalí - Das Goldene Zeitalter” in museum Münchner Künstlerhaus toont het allerbeste van Dalí op het vlak van boekdrukkunst met kunstzinnige illustraties voor wereldliteratuur. Centraal in de expositie staat de aquarel “Das Goldene Zeitalter”, dat als illustratie hoort bij het verhaal van Don Quichotte. Ook vele originele kunstwerken met belevenissen uit Alice in Wonderland laten zijn kundigheid en kwaliteit zien. Van Dalí zelf zijn meer dan 200 langere publicaties bekend. Hij noemde zich meerdere malen auteur en schrijver, was zelfs filmregisseur en werkte nauw samen met Walt Disney en Alfred Hitchcock. Maar hij was vooral een begaafd surrealistische kunstschilder en een wetenschappelijk genie. Dankzij het werk van verzamelaar en handelaar Richard H. Mayer is een grote collectie aan originele illustraties en bijbehorende voorstudies bij elkaar bewaard gebleven. Veel studiemateriaal en de eerste drukken van belangrijke werken maken de expositie met een kleine catalogus waardevol.

ISBN 978-3-00-042685-8, “Salvador Dalí - Das Goldene Zeitalter”, Richard H. Mayer, Münchner Künstlerhaus-Stiftung, 2013, 104 pagina’s.

Münchner Künstlerhaus, Lenbachplatz 8, D-80333 München, www.kuenstlerhaus-muc.de.


Gerelateerde artikelen