Het ware verhaal over Salvador Dalí

21 juni 2013

Onder het motto wat een gek ervoor geeft verkoopt Stan Lauryssens schilderijen en tekeningen van Salvador Dalí. Het zijn echter valse kunstwerken en hij vliegt de gevangenis in. Maar zodra hij uit zijn voorarrest komt, vlucht hij halsoverkop naar een vriendin in Spanje en begint aan het schrijven van een boek over zijn rol, invloed en verkoop op de markt van valse schilderijen, tekeningen en litho’s van de wonderlijk persoon, die zich voortdurend Salvador Dalí noemt en overigens ook de enige echte Dalí is.

Het ware verhaal over Salvador Dalí

Dalí & I - Het ware verhaal

Veel mensen rondom deze excentrieke kunstschilder heeft hij ontmoet, gesproken en sterk bedrogen. Het levensverhaal van de kunsthandelaar, die nauwelijks iets wist van kunst, maar wel snel zeer veel geld wilde verdienen, is zeer vermakelijk en verbazingwekkend. Al na een aantal bladzijden wordt het al spannend en beleeft de nieuwe reporter het verhaal van zijn leven.

Gaten maken in emmentalkaas en gedichten schrijven worden geruild voor verhalen over Dalí. De verhalen over de echte Dalí en zijn Gala werpen wel een echte schaduw over de held voor surrealistische liefhebbers. De miljoenenhandel in Euro’s door de grove verkoop van valse kunstwerken is gedetailleerd beschreven op een wijze dat de lezer zich in de directe nabijheid waant van een gezelschap aan super bedriegers.

ISBN 978 90 223 2217 8, “Dalí & I - Het ware verhaal”, Stan Lauryssens, Uitgeverij Manteau, 2008, 280 pagina’s


Gerelateerde artikelen