Wetenschappelijke studie werk Duchamp

2 mei 2013

Het Staatliche Museum Schwerin kocht in 1997 de Marcel-Duchamp-Collectie van Antwerpenaar Ronny van de Velde. Op basis van de uitbreiding van de eigen collectie Duchamp werd in 2009 in Schwerin een Duchamp-Onderzoekscentrum gestart voor een wetenschappelijke studie van de interessante nieuwe collectie kunstwerken van Duchamp. De resultaten zijn onder de titel Poiesis gepubliceerd in twee boeken, waarvan het eerste deel verscheen in 2011 (zie OF 305) met de titel “Where do we go from here?”. Inmiddels is er een platform ontstaan waarin meerdere grotere musea met eveneens omvangrijke verzamelingen uit het oeuvre van Duchamp samenwerken om zijn unieke ontwerpen te bestuderen en in kaart te brengen.

Wetenschappelijke studie werk Duchamp

The Indefinite Duchamp

Auteur Thomas Girst speelt daarin met zijn essays en interviews een belangrijke rol. Marcel Duchamp was een veelzijdig kunstenaar in stijlen als het Dadaïsme, Surrealisme en in Conceptuele kunst en leefde in de periode 1887-1968. Hij was zeker ook een bewonderaar van de kunst van Dalí en zocht hem vaker op in zijn woonplaats Cadaqués in Spanje.

Het tweede boek in de serie Poiesis bundelt de nieuw gevonden publicaties, brengt een aantal recente artikelen van Thomas Girst en laat lezers wederom kennismaken met de bijzondere kunst van Duchamp. Voor elke student en docent Kunstgeschiedenis en liefhebber van moderne kunst met een magisch prikkelende uitstraling een leerzame rijk geïllustreerde kunstpublicatie. Een welkome serie boeken voor de kunst.

ISBN 978-3-7757-3414-1, “The Indefinite Duchamp”, Katharina Uhl, Hatje Cantz Verlag, 2013, 336 pagina’s


Gerelateerde artikelen