Piet Mondriaan bracht nieuwe kunstvorm

5 mei 2013

De Nederlandse schilder Piet Mondriaan, geboren in Amersfoort, is wereldwijd bekend geworden door zijn stijl van tekenen en schilderen van eenvoudige vlakverdelingen met gebruik van primaire kleuren, zwart, wit en grijs en horizontale en verticale lijnen. Op de voorzijde van de DADA over Mondriaan is één van zijn werken te zien. Beroemd geworden is zijn laatste en helaas onvoltooide schilderij uit zijn tijd van woon- en werkverblijf in New York. Dit werk heet “Victory Boogie Woogie", is in 1997 voor een enorm bedrag van 37 miljoen euro door de Nederlandse Staat aangekocht en hangt in het Gemeentemuseum Den Haag. Op het doek zit nog de door Mondriaan aangebrachte afplaktape.

Piet Mondriaan bracht nieuwe kunstvorm

DADA - Mondriaan

Meer interessante informatie en een groot aantal wetenswaardigheden staan in deze uitgave van het educatieve boekje DADA Mondriaan. Bijzonder is om te weten dat Piet Mondriaan vanaf zijn achtste jaar in Winterswijk woonde en naar school ging. Op zijn 20e verhuisde hij voor zijn studie naar Amsterdam. Natuurlijk kwam hij met grote regelmaat naar zijn ouderlijk huis en nam ook de tijd om te tekenen en te schilderen.

Juist uit die beginperiode zijn er meerdere kunstwerken bewaard gebleven om ze te exposeren in de binnenkort te openen locatie Villa Mondriaan in het Achterhoekse stadje Winterswijk.Kijk op www.villamondriaan.nl voor het adres en de actuele informatie over openingstijden.

Piet Mondriaan bracht nieuwe kunstvorm - 2

In het nieuwe museum zullen ook werken van Mondriaan te zien zijn, die door het Gemeentemuseum Den Haag uitgeleend worden. Een unieke mogelijkheid om het leven en werk van Piet Mondriaan te zien. Op 21 mei 2013 opent prinses Beatrix op feestelijke wijze het nieuwe museum Villa Mondriaan in Winterswijk.

ISBN 978-90-5930-433-8, “DADA - Mondriaan”, Redactie, Uitgeverij Plint, 2010, nr.72, 52 pagina’s

Kijk ook op www.plint.nl


Gerelateerde artikelen