Dalí's grafische werken als bronnen voor schilderijen

15 juli 2012

Kunstschilder Salvador Dalí is vooral bekend geworden door zijn geweldige werken met surrealistische afbeeldingen en veelal op een groot formaat geschilderd. In het geweldige kunstzinnige oeuvre van de wereldberoemde schilder is er echter ook een plaats ingeruimd voor zijn sterke presentaties op het gebied van grafische kunst.

Dalí's grafische werken als bronnen voor schilderijen

Salvador Dalí - Zijn grafische werken

Dalí-expositie in de Kolvenburg Billerbeck

Zijn enorme scheppingskracht is voor een deel zichtbaar in de expositie “Salvador Dalí - Zijn grafische werken”, tot en met 2 september 2012 in de unieke ambiance van de expositieruimten van de Kolvenburg in Billerbeck. Zijn grafische werk mag zeker gerekend worden tot het werelderfgoed van de grafische kunst. De getoonde werken behoren tot de collectie van Dalí-kenner Heinz Ess. Met ruim 240 werken is dit een bijzondere expositie en een eerbetoon aan genie, wetenschapper, en uitvinder Salvador Dalí (1904-1989).

Dalí illustreerde Alice in Wonderland

In opdracht illustreerde Dalí vele boeken en beeldverhalen. Ook vervaardigde hij in eigen beheer complete grafische mappen en prachtige plaatjesboeken. Bezoekers maken kennis met de illustraties voor een heruitgave van de door Cervantes geschreven roman “Don Quichot”, de illustraties voor het verhaal van Lewis Carrols “Alice in Wonderland” en voor de verzameling van 100 verhalen die de Italiaanse dichter en geleerde Giovanni Boccaccio schreef. Met een serie van 80 tekeningen toont het museum Dalí’s tekeningen voor Goya’s “Caprichos”. Maar ook stereoscopische tekeningen, anamorfosen, mathematische afbeeldingen en verborgen gezichten zijn te bewonderen in de bijzondere expositie.

Kolvenburg Billerbeck, An der Kolvenburg 3,D-48727 Billerbeck, www.kolvenburg.de

Afb: L’aurore uit de reeks Don Quijote, 1957, Privébezit, © Fundacío Gala-Salvador Dalí


Gerelateerde artikelen