De nieuwe werkelijkheid in realistische kunststroming

16 juli 2012

Voor de expositie “Aufbruch Realismus”, nog tot en met 1 juli 2012 in de Städtische Museen Heilbronn, verscheen een unieke publicatie met achtergronden, informatie, feiten en vooral veel afbeeldingen van een schijnbare nieuwe kunststroming met een erg gewaardeerde realistische uitstraling. Aan het ontstaan van deze zogenoemde “Nieuwe werkelijkheid” hebben bijgedragen de Pop-Art, de herontdekking van de Nieuwe Zakelijkheid en het Surrealisme.

De nieuwe werkelijkheid in realistische kunststroming

Aufbruch Realismus

Realisme in de kunst

Maar ook de politieke invloed op de maatschappij en cultuur en de studentenrevoluties droegen bij dat in 70-jaren van de vorige eeuw het perspectief van het realisme in de kunst werd gewaardeerd. Met deze expositie en de inhoud van het kunstboek onderzoeken de samenstellers de verschillende vormen en facetten van het realisme vanaf het eerste moment tot en met de ontwikkelingen van het realisme in beelden na 1968. Naast het werk van kunstenaars met een internationale bekendheid, geeft het boek een beeld van de hoge kwaliteit van meerdere Duitse kunstenaars.

Magisch realisme en de nieuwe zakelijkheid

In de roerige kunstzinnige en kritische 20-jaren was er sterke belangstelling voor magisch realisme en de nieuwe zakelijkheid. Door de oorlogshandelingen daarna ging er veel kunst verloren. Maar door herontdekking van de geweldige kracht van realistische uitdrukkingsvormen kiezen kunstenaars voor deze kunstvorm. Het boek beschrijft op een boeiende en gedetailleerde wijze de complete geschiedenis van de nieuwe werkelijkheid na 1968. Prachtige beelden laten lezers genieten van realistische kunst en geven docenten en studenten inspiratie.

ISBN 978-3-86678-686-8, “Aufbruch Realismus”, Dieter Brunner, Kerber Verlag, 2012, 144 pagina’s


Gerelateerde artikelen