De renaissance van Dalí

18 juni 2013

Het nieuwe boek “The Dalí Renaissance” geeft een fascinerend beeld van de kunst van Dalí, die hij met kracht vervaardigde in zijn scheppende periode na 1940. Met de inhoud van dit voortreffelijke boek is de lezer direct weer op de hoogte van de excentrieke en creatieve hoogstandjes van de belangrijkste vertegenwoordiger van het surrealisme. Met de vele extreme beelduitdrukkingen en beeldtechnieken is Salvador Dalí (1904-1989) een expert in de moderne surrealistische schilderkunst.

De renaissance van Dalí

The Dalí Renaissance

Ter gelegenheid van de 100e geboortedag van Dalí vond in Philadelphia (USA) een symposium plaats. De voordrachten van vooraanstaande onderzoekers, historici en kunstliefhebbers zijn na afloop gebundeld en voorzien van een literatuuroverzicht. Al in 1930 had Dalí een enorme invloed op de surrealistische stroming in Europa en ontwikkelde zich als veelzijdig genie, die telkens de nieuwste beeldtechnieken in zijn werken gebruikte om zijn kunsten te demonstreren en te exploiteren.

Heel duidelijk is waar te nemen dat de werken na 1940 nog meer diepte en uitstraling van de meester van het surrealisme mee kreeg. Hij verwerkte steeds meer politiek en wetenschap in zijn kunstwerken en gaf in interviews wel duidelijk zijn meningen en voorkeuren weer. Dalí maakte steeds meer show bij de opening van exposities en liet zich heel graag fotograferen in het bijzijn van andere beroemde personen. Een prachtig en leerzaam boek voor de student kunstgeschiedenis en liefhebbers.

De renaissance van Dalí - 2 De renaissance van Dalí - 3

ISBN 978 0 300 13647 0, “The Dalí Renaissance”, Michael R. Taylor, Yale University Press, 2008, 226 pagina’s


Gerelateerde artikelen