Een kunsthistorisch verslag met schilderijen en schetsen

22 februari 2014

Als wereldreiziger met een voorkeur naar het avontuur werd Zwitserse kunstenaar Frank Buchser (1828-1890) bekend door de geschilderde veelzijdige getuigenissen van zijn waarnemingen en observaties op vele plaatsen in de wereld.

Een kunsthistorisch verslag met schilderijen en schetsen

Von Arkadien bis Atlanta

Nauwelijks bekend is het feit, dat Buchser op zijn reizen en verblijf in het buitenland gebruik maakte van bestaande foto’s van het landschap of de plaatselijke situatie bij het realiseren van zijn kunstwerken. Ruim 200 door hem verzamelde opnamen zijn in 1896 tezamen met het studiemateriaal van deze kunstenaar in het bezit gekomen van het bekende Kupferstichkabinett in Basel.

Gedurende zijn bewogen leven hebben de foto’s hem voortdurend geïnspireerd voor zijn kunst. Tussen de foto’s bevinden zich meesterwerken van bekende fotografen en de opnamen geven plaatjes uit Italië aan de hand van foto’s van Franse fotografen, uit Noord-Amerika, Engeland, Marokko, Griekenland en Albanië. De Amerikaanse burgeroorlog maakte op Buchser indruk en extra foto’s zijn daarom opgenomen in een in 2009 gehouden expositie. Het gebruik van foto’s van anderen voor eigen werken is een bijzondere toepassing van creativiteit en heeft bij Buchser fascinerende werken opgeleverd. De perfect verzorgde catalogus geeft daar de bewijzen in woord en beeld van.

ISBN 978-3-86678-258-7, “Von Arkadien bis Atlanta - Photographien aus dem Nachlass von Frank Buchser”, Gudula Metze, Kerber Verlag, 2009, 160 pagina’s.

Kunstmuseum Basel (Kupferstichkabinett), St. Alban-Graben 16, CH-4010 Basel, www.kunstmuseumbasel.ch.


Gerelateerde artikelen