Het portret als ultieme persoonlijke uitstraling

21 februari 2014

In de met veel succes gehouden exposities “The Mirror and the Mask” in Madrid en in Fort Worth stond het portret als uiting van kunst centraal.

Het portret als ultieme persoonlijke uitstraling

The Mirror & the Mask

Van meerdere bekende kunstenaars toonden de samenstellers het brede spectrum van de portretkunst in de vorm van schilderijen, pentekeningen en sculpturen in een prachtige expositie en in een omvangrijke en kleurrijke catalogus.

Sommige schilderijen zijn fotografische plaatjes van olieverf op doek. Er zijn ook kunstenaars, die kiezen voor karikatuur of overdreven aanzetten van uitdrukkingen op gezichten. De curatoren van het geheel konden kiezen uit vele kunstcollecties en gaven een overzicht met kunststukken uit een kunstperiode van 1890 tot zelfs enkele jaren na 1990 met het werk van Antonio López, Lucian Freud en David Dawson. Zij ontdekten tijdens de voorbereidingen een geweldige schat aan inspiratiebronnen voor andere en nieuwe kunstenaars. Zelf kozen zij voor de fantasierijke portretten van de kunstenaar Pablo Picasso om een geweldige expositie samen te stellen. De catalogus bevat een groot aantal artikelen over specifieke onderwerpen in de kunst, zoals expressie, kleur, droom en maskers. Zowel bij Picasso als bij anderen speelde de spiegel veelvuldig als inspiratiebron in de geschilderde portretten. De verschoven vlakjes in meerdere portretten van Picasso zijn daar de getuigen van. Salvador Dalí heeft zich ook daardoor laten inspireren. Een geweldig boek voor kunstliefhebbers.

ISBN 978-0-300-12251-0, “The Mirror & the Mask: Portraiture in the Age of Picasso”, Paloma Alarcó en Malcolm Warner, Yale University Press, 2007, 341 pagina’s.


Gerelateerde artikelen