Licht als inspiratiebron voor kunst en vormgeving

20 februari 2014

Kunst en licht vormen een creatief en een uniek verbond in de creatieve wereld van de lichtkunst. Deze innovatieve vorm van kunst heeft zich kunnen ontwikkelen in de 20e en 21e eeuw en wordt door velen op een bijzondere wijze gewaardeerd.

Licht als inspiratiebron voor kunst en vormgeving

Kunst Licht Spiele

Deze vorm van kunst is veelvuldig prominent aanwezig in openbare binnen- en buitenruimten, in exposities en bij evenementen. Dankzij telkens maar nieuwe kunstzinnige invallen en vele lichttechnische noviteiten heeft deze vorm van kunst niets van haar fascinatie verloren. De expositie “Kunst Licht Spiele” in de Kunsthalle Erfurt liet op een zeer fraaie wijze de ontwikkeling van lichtkunst zien en beleven. Werken van toonaangevende kunstenaars gaven bezoekers een uiterst boeiend beeld van de aantrekkingskracht en fascinatie van lichtkunst vanaf de tijd van de avantgarde in de periode van 1900 tot rond 1930. Aan de hand van prachtige reproducties is het concept van de expositie afgebeeld in een goed verzorgde publicatie, die zeker gezien mag worden als een referentiebron van de lichtkunst. Bijzondere aandacht is er voor het pionierswerk van de Hongaarse kunstenaar László Moholy-Nagy. Ook de ontwikkelingen van de lichtkunst na 1945 is uitgebreid beschreven en geïllustreerd weergegeven aan de hand van de werken van onder andere Otto Piene, Dan Flavin, Lucio Fontana en Olafur Eliasson. Door de voorbeelden en de vele beschrijvingen is dit kunstboek van bijzondere waarde voor lichtontwerpers en opdrachtgevers van lichtkunst in praktische toepassingen.

ISBN 978-3-86678-273-0, “Kunst Licht Spiele”, Ulrike Gärtner, Kai-Uwe Hemken en Kai Uwe Schierz, Kerber Verlag, 2009, 240 pagina’s.


Gerelateerde artikelen