Fotograaf Paul Outerbridge pionierde met kleurenfoto's

19 februari 2014

Een prachtig vormgegeven catalogus met foto’s van de Amerikaanse fotograaf Paul Outerbridge (1896-1958) is een pronkstuk bij de eerste expositie van Outerbridge’s werk sinds 1981.

Fotograaf Paul Outerbridge pionierde met kleurenfoto's

Paul Outerbridge: command performance

Het fotowerk van deze beroemde fotograaf wordt gewaardeerd door met name het esthetisch verantwoord in kleur fotograferen van modellen. In de expositie geven 104 fotowerken een beeld uit alle perioden en stijlen van zijn werk en zijn kleurrijk leven als fotograaf. Tot en met 9 augustus 2009 vindt de expositie plaats in het J. Paul Getty Museum in het Amerikaanse Los Angeles. De kunststudie van Outerbridge in 1915 gaf hem kennis en inspiratie om de modellen en stillevens op een kunstzinnige wijze te fotograferen. De studies anatomie en esthetica brachten hem werk met het ontwerpen van posters. In 1921 studeerde hij het vak Fotografie en een jaar later werden zijn eerste foto’s al geplaatst in toonaangevende magazines. Zijn werk werd al snel gewaardeerd door meerdere toonaangevende magazines als Vogue, Vanity Fair, Harper’s Bazaar en House Beautiful. Met verbluffende foto’s van soms magische eenvoud is zijn werk inmiddels wereldberoemd geworden. Met de uiterst interessante levenbeschrijving en met de belangrijkste gebeurtenissen in zijn rijke leven is de catalogus meer dan alleen een fotoboek van zijn levenswerk. Het is een inspiratiebron voor fotografen en voor kunstenaars voor het schilderen van personen en stillevens.

ISBN 978-0-89236-961-4, “Paul Outerbridge: command performance”, Paul Martineau, Getty Publications, 2009, 156 pagina’s.


Gerelateerde artikelen