Illustraties zorgen voor vreugde en informatie

22 februari 2014

Na het organiseren van meerdere kleinere exposities vond er in het Museum Haus Ludwig in de Duitse plaats Saarlouis een omvangrijke expositie plaats met kunst en grafisch werk van de Saarlouis geboren schilder, tekenaar en karikaturist Rudolf Hesse (1871-1944).

Illustraties zorgen voor vreugde en informatie

Spass muss sein - Rudolf Hesse

Naast het schilderen van portretten laag het zwaartepunt van zijn kunstzinnige werkzaamheden in het ontwerpen van karikaturen en illustraties. Talrijke van zijn karakteristieke schetsen werden geplaatst in satirische tijdschriften aan het begin van de 20e eeuw. Met enkele lijnen weet hij een aansprekend beeld neer te zetten van een situatie of een karakter van een medemens. De mens staat dan ook centraal in zijn scheppingskracht van het beeldverhaal. In de expositie “Spass muss sein” gaven de samenstellers in 2009 een vermakelijk en een boeiend overzicht uit een ontelbaar aantal grafische werken en karikaturen en een oeuvre van ruim 2000 olieverfschilderijen.

In de goed verzorgde catalogus krijgen de lezers een interessant beeld uit dit oeuvre en kunnen in een uitgebreide beschrijving kennismaken met zijn leven en zijn werk. Ook zijn politieke en sociale prenten zijn uiterst indrukwekkend en uitdrukkingsvol. Zijn werk verdient de gegeven aandacht.

ISBN 978-3-9812817-1-2, “Spass muss sein - Rudolf Hesse”, Claudia Wiotte-Franz, Peter Pachnicke en Volker Hochdörffer, Museum Haus Ludwig, 2009, 104 pagina’s.

Museum Haus Ludwig, Kaiser-Wilhelm-Strasse 2, D-66740 Saarlouis, www.saarlouis.de.


Gerelateerde artikelen