Een meesterlijk beeldspel met karikatuur en politiek

3 januari 2014

Illustrator van kinderboeken en politiek tekenaar Walter Trier (1890-1951) heeft heel veel personen vreugde, verbazing en verdriet bezorgd met zijn kleurtekeningen en met veel andere vormen van illustraties.

Een meesterlijk beeldspel met karikatuur en politiek

Walter Trier: Politik-Kunst-Reklame

Elke lezer en liefhebber van politieke en nieuwsschetsen met de bijbehorende toelichtingen krijgt direct een warm gevoel van fascinatie en waardering voor de uitdrukkingskracht van de kleurprenten van de in Praag geboren tekenaar Walter Trier. Al op z’n zeventiende wisselde hij bewust zijn studieplan aan de kunstacademie van Praag met de studie aan de kunstacademie van München, waar hij zijn studie afsloot in 1909. Zijn talent werd al snel ontdekt en door een lucratief financieel aanbod reist hij naar Berlijn om er te wonen en te werken. Naast zijn tekenopdrachten krijgt hij meerdere opdrachten voor het ontwerpen van toneelattributen en kostuums.

Zijn Joodse afkomst zorgt vanaf het jaar 1933 voor steeds meer problemen bij het verkrijgen van opdrachten. De familie vestigt zich afwisselend in Spanje en in Zwitserland. In 1939 wijst hij het aanbod van Walt Disney om voor hem te werken af. Het werkklimaat bevalt hem niet. Tijdens de periode van de 2e wereldoorlog werkt Walter Trier voor de Engelse overheid en illustreert voor Die Zeitung, een Duits tijdschrift voor emigranten. Daarna vestigen Walter en Helene Trier zich in Canada waar hij op 61-jarige leeftijd aan een hartaanval overlijdt. Naast begaafd tekenaar was Walter Trier een uitstekend ontwerper van speelpoppen en verwoed verzamelaar van allerlei speelgoed. Het grootste deel van zijn oeuvre is besproken en afgebeeld in een zeer interessant boek. Voor illustratoren, striptekenaars en studenten en docenten aan de kunstacademie een perfecte referentie- en inspiratiebron. Volg het nieuws over publicaties en exposities via de site www.walter-trier.de.

Een meesterlijk beeldspel met karikatuur en politiek - 2

ISBN 978-3-85535-993-6, “Walter Trier:Politik-Kunst-Reklame”, Antje Neuer-Warthorst, Atrium Verlag, 2006, 236 pagina’s.

Afb. Kaart van Europa 1914, Walter Trier, kleurenlitho 36,3 x 94,5 cm, verzameling Holthausen Bergisch-Gladbach


Gerelateerde artikelen