Uit het leven en werk van uitvinder Leonardo da Vinci

6 januari 2014

In het schoolboekje ‘Het leven en werk van Leonardo da Vinci’ wordt op heldere wijze verteld over een wereldberoemde en veelzijdige uitvinder, kunstschilder en ingenieur.

Uit het leven en werk van uitvinder Leonardo da Vinci

Het leven en werk van Leonardo da Vinci

Zijn werk en nalatenschap zijn van onschatbare waarde en laten ons telkens versteld staan van zijn uitzonderlijke kwaliteiten op meerdere vakgebieden van techniek en maatschappij. Leonardo da Vinci (1452-1519) leefde in een tijd dat kunst erg belangrijk werd. Hij hield van de natuur, was tevens een beeldhouwer en dichter. Hij kon schilderijen maken die soms niet van de werkelijkheid zijn te onderscheiden. In 1470 ging Leonardo in de stad Florence wonen en leerde schilderen in het atelier van Andrea del Verrochhio. In het prachtig uitgevoerde schoolboekje staan meerdere inmiddels wereldberoemd geworden schilderijen van Leonardo. Op een schilderij van Andrea schilderde hij een engel. Andrea vond die engel het beste stukje van het hele schilderij. Op zijn 25e jaar werd Leonardo zelfstandig schilder en voerde vele opdrachten uit. Techniek had zijn bijzondere interesse en het uitvinden van vele gebruiksvoorwerpen en bewegende toestellen werd op papier gezet. Er zijn gelukkig heel veel tekeningen van Leonardo bewaard gebleven. In 1495 begon hij aan een enorme muurschildering van het Laatste Avondmaal. Voor het leger tekende hij wapens, bruggen en forten. Zijn beroemdste schilderwerk is een portret van een dame ‘Mona Lisa’. In 1506 werd hij hofschilder van een Franse koning die in Milaan woonde. De laatste 3 jaar van zijn leven woonde en werkte hij in Frankrijk. Een zeer leuk schoolboekje met illustraties voor creatieve leerlingen.

ISBN 978-90-5566-110-7, “Het leven en werk van Leonardo da Vinci”, Sean Connolly, Ars Scribendi Uitgeverij, 2005, 32 pagina’s.


Gerelateerde artikelen