De samenwerkingen tussen onze zintuigen en hersenen

29 december 2013

Voordat wij maar iets interpreteren van de omgeving waarin wij ons bevinden zijn onze zintuigen al aan het werk geweest. Zij zijn namelijk exclusieve leveranciers van beelden, geluiden, geuren en allerlei indrukken.

De samenwerkingen tussen onze zintuigen en hersenen

Wie kommt die Welt in den Kopf?

Onze voorstelling van de wereld hebben we voornamelijk te danken aan hun natuurlijke automatische werking. Iedereen kan de klassieke vijf zintuigen benoemen. Maar wat weten wij eigenlijk wat er precies in de cellen gebeurt en hoe de verzamelde informatie naar onze hersenen wordt getransporteerd. De auteur en wetenschapper Ernst Peter Fischer speurt naar de achtergronden van het functioneren van onze zintuigen, de meest gevoelige antennes van het eigen lichaam. Op een charmante, heldere en onderhoudende wijze brengt hij vrijwel alle geheimen duidelijk in beeld. In speciale kaders worden de belangrijkste begrippen gedetailleerd uitgelegd. In het eerste kader behandelt hij de bijzondere bijdragen aan de wereld van de biologie door Aristoteles en Leonardo da Vinci. Andere interessante begrippen als transmitters, synapsen, kleurenblindheid en bijdragen van diverse wetenschappers zijn eveneens behandeld in aparte kaders.

Ook de illustraties dragen bij aan het verrijken van onze kennis over de werking van de zintuigen. De auteur zorgt voor een groot aantal verrassingen voor de lezers, de vakgenoten en vooral ook voor leken. Een perfect boek voor studenten en docenten in de universitaire opleiding biologie.

ISBN 978-3-7766-2721-3, “Wie kommt die Welt in den Kopf?”, Ernst Peter Fischer, Herbig Verlag, 2013, 279 pagina’s.