De geschiedenis van het oog en alles over oogheelkunde

30 december 2013

Als een internationaal erkende specialist op het gebied van de oogheelkunde heeft Frank Joseph Goes als deskundig auteur een grandioos boekwerk geschreven over alle historische feiten en gebeurtenissen uit de ontwikkeling van de oogheelkunde en over het oog in het bijzonder.

De geschiedenis van het oog en alles over oogheelkunde

The EYE in History

De keuze voor de onderwerpen, de indeling van de hoofdstukken, de opmaak en het gebruik van de kleurrijke afbeeldingen maken van dit boek een aantrekkelijke referentiebron voor zowel professionele vakgenoten als voor leken en andere geïnteresseerden in de boeiende geschiedenis van de oogheelkunde als uitdagend en gewaardeerd vakgebied. Iedere lezer of gebruiker van dit perfect verzorgde en informerende boek heeft wel iets met de zorg voor het goed kunnen zien. Door onze kennis over ogen en het proces van ons zien en waarnemen kunnen we volledig vertrouwen op kennis en ervaring van de oogheelkundigen. Het vooraf kennisnemen van allerlei aspecten over het oog, de meest gebruikte diagnostische methoden en meest voorkomende oogafwijkingen zorgt voor verrijking van eigen kennis. De inhoud van dit boek kan daar in zeer ruime mate voor zorgen. Elk hoofdstuk met een specifiek gedeelte uit de oogheelkunde van ontstaan tot en met de nieuwste innovatieve operatiemethode sluit af met een aanvullende literatuurlijst en zorgt absoluut voor vele verrassingen. Het werk van vele invloedrijke personen is beschreven, waardoor vakgenoten ook kennis kunnen maken met internationale uitvindingen en ontdekkingen, die bijdroegen aan het huidige hoge niveau van onze gezondheidszorg rond onze visuele waarneming. Het boek is ingedeeld in vijftig hoofdstukken verdeeld over tien secties. De eerste sectie begint met inleidingen en anatomische achtergronden over het oog.

Ook brengt de auteur een overzicht van meerdere oogheelkundigen, die belangrijke bijdragen leverden aan de oogheelkunde. Het kijk- en waarnemingsproces is uitgebreid behandeld met bijzondere aandacht voor kleurzienstoornissen, de theoretische grondslagen van het licht en de eerste beginselen van de oogheelkunde. Beroemde namen en interessante visies passeren de revue van dit boeiende vak. De uitvinding van de bril kent een lange weg tot het hulpmiddel van vandaag. De komst van de harde lens en de uitvinding van de zachte lens (Otto Wichterle, 1961) brachten spectaculaire ontwikkelingen in de optometrie en bij de opticiens. Natuurlijk is er voldoende aandacht voor diagnoses en diagnostische apparatuur. De auteur geeft antwoord op de vraag: “Zien vrouwen anders dan mannen?” Voor licht als een symbool van kracht, schoonheid, oorlog, magie, religie en ontwikkeling heeft de auteur een uitgesproken benadering. Blindheid en oogafwijkingen bij enkele beroemde kunstenaars geven een beeld van veel voorkomende praktijksituaties.

Opvallend is de kleurkeuze van Claude Monet voor en na zijn cataract operatie en de aandacht van Pieter Brueghel de Oudere voor de blinde medemens op één van zijn beroemde schilderijen. Er is een aantoonbare invloed van het gezichtsvermogen bij kunstenaars op hun kunstwerken. Over cataract is veel informatie gegeven.

De geschiedenis van het oog en alles over oogheelkunde - 2 De geschiedenis van het oog en alles over oogheelkunde - 3 De geschiedenis van het oog en alles over oogheelkunde - 4

Het fantastische met zorg samengestelde boek kan onder andere de basis vormen van verdere studie en verdieping in het vak- of interessegebied van professionals en geïnteresseerden in de oogheelkunde. Het boek mag zeker niet meer ontbreken in bibliotheken en informatiecentra van scholen, opleidingen en universiteiten.

ISBN 978-93-5090-274-5, “The EYE in History”, Frank Joseph Goes, Jaypee Brothers Medical Publishers, 2013, 502 pagina’s.

Afb. Een selectie uit een geweldige hoeveelheid aan filatelistische aandacht voor oogheelkunde.