Een merkwaardige interesse voor magische Droste-effect

1 september 2021

Ontwerpers van reclame-uitingen, verpakkingen en tijdschriften grepen in de afgelopen maanden meerdere malen naar een ontwerp waarin een Droste-effect is verwerkt voor het sieren van de titelpagina van tijdschriften. Recent vonden wij met enig geduld en speurzin in tijdschriftenschappen zowaar drie Nederlandse publicaties waar op de titelpagina het grappige optische beeldeffect van herhaling is aangebracht.

Een merkwaardige interesse voor magische Droste-effect

Ontwerpers van postzegels hebben ook interesse in het Droste-effect.

Dankzij de kunst en mogelijkheden van digitale beeldbewerkingen is het mogelijk om snel dat bijzondere effect te realiseren. Verzamelaars van tijdschriften met een titelpagina die voorzien is van het unieke Droste-effect een mogelijk om de collectie aan te vullen. In het overzicht is als service de titelzijde van het beroemde tijdschrift met de iconische titel “Droste Effect” afgebeeld.

Een merkwaardige interesse voor magische Droste-effect - 2 Een merkwaardige interesse voor magische Droste-effect - 3 Een merkwaardige interesse voor magische Droste-effect - 4
Quest 09-2021; HP De Tijd juli-aug. 2021; Fiets 07-2021; Droste Effect spring 2013.

De ontwerper van deze voorpagina bedacht een variant op het bekende Droste-meisje met in haar handen een dienblad, waarop een blikje cacao en een cacaobeker staan afgebeeld. Bij het bekijken van het blikje cacao ziet de kijker dat op het blikje dezelfde situatie is afgebeeld. Daardoor is er weer een blikje te zien, waarop ook weer de eerdere situatie is afgebeeld en dat tot in het oneindige.

Teken- en druktechnisch is een oneindig kleine tekening niet realiseerbaar. Alleen met de digitale ontwerp- en tekentechniek is wel veel bereikbaar en zichtbaar te maken. In de litho “Prentententoonstelling” van graficus M.C. Escher is het middenvlak van de prent wiskundig geanalyseerd en met hulp van een computerprogramma uitgewerkt. Ontwerpers van postzegels laten zich ook regelmatig verleiden tot het maken van plaatjes met het Droste-effect.


Gerelateerde artikelen