Een scherp kleurgebruik in abstracte kunstuitingen

6 juli 2016

Met de expositie “Michael Berkhemer” is het Mondriaanhuis te Amersfoort een nieuwe weg ingeslagen. Aan het pakket aan constructieve en concrete kunst is met deze expositie ook de abstracte kunst aan de missie van het museum toegevoegd en met veel plezier en waardering van de vele bezoekers en vrienden van het museum. Het werk van de non-figuratieve schilder Michael Berkhemer kenmerkt zich door een heldere beeldtaal en een harmonieus kleurgebruik.

Een scherp kleurgebruik in abstracte kunstuitingen

Michael Berkhemer

Zijn schilderijen, werken op papier en wandbeelden tonen affiniteit met hedendaagse Amerikaanse abstracte schilderkunst. Zijn abstractie is de manier om persoonlijke observaties vorm te geven. De mooi vormgegeven catalogus bij de expositie geeft op een aanschouwelijke wijze zijn vorming als kunstenaar weer en plaatst zijn oeuvre in kunsthistorisch perspectief. In zijn werk experimenteert Berkhemer met lijnen en vlakken in een geometrische schouwspel.

Naast het schilderen op doek kiest Berkhemer regelmatig het paneel voor het creëren van zijn kleurrijke en geometrische composities. Ook drukken van grafiek werd een specialiteit van de Nederlandse kunstenaar, in Wageningen in 1948 geboren. Door zijn internationale contacten is het werk van hem regelmatig te zien in musea, galeries en kunstbeurzen in Amsterdam, Zürich, Miami en Chicago.

Het is overigens opvallend dat zijn werken in het algemeen zonder titel zijn en dat hij geen kaders of lijsten gebruikt rondom de kunstwerken. De catalogus geeft ook een beeld van enkele in opdracht uitgevoerde projecten voor ontwerpen en aanbrengen van wandbeelden. Veel van deze beelden zijn bedekt met bladgoud of bladplatina. De catalogus is een mooi kunstjuweel.

ISBN 978-90-400-8520-8, “Michael Berkhemer”, Cornelia Homburg, Evert van Uitert en John Klein, Waanders Uitgevers, 2008, 160 pagina’s.


Gerelateerde artikelen