Kunst uit de wetenschap en vernuft op foto's vastgelegd

5 juli 2016

Het maken van gedetailleerde foto’s in het hart van de deeltjesversneller bij Genève is naar verwachting voorbehouden aan de specialisten van de organisatie CERN en zo’n specialist is fotograaf Michael Hoch. Hij is nauw betrokken geweest bij specifieke werkzaamheden aan de versneller en kon vanuit die positie de unieke ‘wonderkamer’ van de wetenschap van dichtbij op foto’s op bijzondere wijze vastleggen. Het resultaat van zijn artistieke fotowerk is verwerkt in het prachtige fotoboek CMS The Art of Science.

Kunst uit de wetenschap en vernuft op foto's vastgelegd

CMS The Art of Science

Zo kan iedereen ook een kijkje nemen in dit vernuft van wetenschap en techniek met veel betekenis voor de toekomst. Een aantal collega’s van hem droegen bij met informatieve artikelen. De Large Hadron Collider - LHC is een ondergrondse deeltjes versneller gebouwd op de Frans-Zwitserse grens in de omgeving van Genève. De ringvormige vorm van de LHC heeft een omtrek van 27 km en ligt op een diepte tussen 50 en 175 m. De LHC wordt gebruikt voor onderzoek aan elementaire deeltjes. Voor de detectie van de deeltjes zijn detectoren gebouwd in de LHC. De Compacte Muon Solenoïde - CMS is één van de meerdere deeltjesde-tectoren.

In 2012 werd door experimenten het zogenoemde Higgs-deeltje ontdekt. De CMS is zo hoog als een woongebouw met vijf verdiepingen en een 25 m lange wetenschappelijk technische constructie, om de allerkleinste deeltjes te ontdekken. In die zin is de combinatie LHC en CMS werelds grootste en sterkste microscoop. Michael Hoch heeft zijn positie als wetenschapper en kunstenaar kunnen toepassen om dit super apparaat tot in het hart met indrukwekkende beelden vast te leggen. Ook heeft hij 800 portretfoto’s van medewerkers verwerkt in het schitterende boek.

ISBN 978-3-903101-04-3, “CMS The Art of Science”, Michael Hoch, Edition Lammerhuber, 2016, 168 pagina’s.


Gerelateerde artikelen